Jaar jeugddetentie voor steekpartij in trein bij station Groningen Noord

Meerdere politieauto's bij station Groningen Noord ten tijde van de steekpartij
Meerdere politieauto's bij station Groningen Noord ten tijde van de steekpartij © 112 Groningen
Voor het steekincident in februari in een trein op station Groningen Noord is een 19-jarige man uit Uithuizermeeden veroordeeld tot een jaar jeugddetentie, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Het slachtoffer werd in zijn borst en gezicht geraakt, de rechter vindt poging tot doodslag bewezen.
Het steekincident gebeurde op 14 februari rond het middaguur, voor de ogen van medetreinpassagiers. De 19-jarige man zei tegen de rechter dat hij steekbewegingen maakte, maar zich niet herinnerde dat hij de ander daarbij in de borst raakte. Het slachtoffer had een wond in zijn longweefsel tot bij het hartzakje en liep een geringe klaplong op. De dader wist wel dat hij het gezicht van het slachtoffer raakte, maar had zeker niet de intentie om de ander te doden.

Slachtoffer had kunnen overlijden

Door zo te steken nam hij het risico dat dit dodelijk kon aflopen, oordeelde de rechter. De rechter vond het kwalijk dat andere treinreizigers noodgedwongen naar een steekincident moesten kijken. Het slachtoffer verloor veel bloed, wat zorgde voor een schokeffect en een gevoel van onveiligheid binnen de trein.

Indringend en uitdagend

De rechter houdt er bij de straf rekening mee dat de 19-jarige eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld. Anderzijds hield de rechter er ook rekening mee dat het slachtoffer zich voor het steekincident zeer indringend en uitdagend richting de man uit Uithuizermeeden gedroeg.
De 19-jarige dader moet zich naast het jaar jeugddetentie, waarvan een halfjaar voorwaardelijk, onder andere laten behandelen aan zijn agressieprobleem. Daarnaast moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 3000 euro betalen.