Rijkswaterstaat doet aangifte na afvaldumpingen op de snelweg

Verwijderde autobanden langs de kant van de weg bij Midwolde
Verwijderde autobanden langs de kant van de weg bij Midwolde © Persbureau Meter
De politie onderzoekt wie er verantwoordelijk zijn voor het dumpen van afval op snelwegen in Noord-Nederland. Er zijn aanwijzingen dat bestuurders van vrachtwagens het dumpen van afval op de A7 mogelijk hebben gemaakt door tijdelijk langzaam te rijden en de snelweg te blokkeren voor achteropkomend verkeer.
In de nacht van woensdag op donderdag was een aanrijding waarbij meerdere auto's betrokken waren op de A7 ter hoogte van Midwolde. Ook bij Frieschepalen gebeurden ongelukken door afval op de weg.

Sporenonderzoek, camerabeelden en getuigen

De politie onderzoekt de afvalbergen op sporen om zo te kunnen achterhalen waar het vandaan komt. De politie zegt over kentekens te beschikken en verschillende getuigen te spreken. Ook Forensisch Opsporing Verkeer doet onderzoek. De politie neemt ook camerabeelden en video's onder de loep.
'We nemen dit uiterst serieus. We brengen verschillende dingen bij elkaar en dat moet leiden tot verdachten', aldus de woordvoerder van de politie. 'Aanhoudingen worden zeker niet uitgesloten.'
De autobanden, houten palen, grond en hooi op de weg leiden tot 'levensgevaarlijke situaties', aldus de politie.

OM: 'Stop hiermee'

Het Openbaar Ministerie benadrukt de ernst van de verdenkingen. Hoofdofficier van justitie Diederik Greive: 'Demonstreren is een groot goed, maar het mag niet leiden tot levensgevaarlijke situaties op onze wegen. Of het nu het stilzetten van voertuigen of het dumpen van diverse materialen op snelwegen betreft. Stop hier onmiddellijk mee.'

Rijkswaterstaat doet aangifte

Rijkswaterstaat gaat aangifte doen van vernielingen die zijn aangericht aan de wegen, door onder meer het dumpen van afval en brandende hooibalen, en van bedreiging en laster. Dat meldt Michèle Blom, directeur-generaal Rijkswaterstraat, donderdag in de talkshow Renze.
'Onze mensen worden bedreigd en geïntimideerd, niet alleen onze medewerkers maar ook de aannemers die wij inzetten om dit op te ruimen', aldus Blom. 'Dit gaat echt te ver.'
'Het gaat om eigendom van ons dat is beschadigd. Om dat te herstellen worden kosten gemaakt. Die willen we gaan verhalen', bevestigt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Het gaat volgens hem om enkele honderdduizenden euro's. Bedreigingen komen bij Rijkswaterstaat onder meer binnen bij het klantcontactcentrum en de via de mail, aldus de zegsman.

Paas: 'Laten we praten'

De commissaris van de Koning in Groningen, René Paas, sluit zich aan bij de oproep van anderen aan actievoerende boeren om te stoppen met gevaarlijke acties. 'Laten we praten hoe we problemen kunnen oplossen', stelt Paas op Twitter.