Jagers stappen naar de rechter na verbod op jacht hazen en konijnen: 'We zijn woedend'

Een gedode haas (archief)
Een gedode haas (archief) © Steven Radersma/RTV Noord
Ontstemde jagers gaan via de rechter proberen af te dwingen dat ze komend jachtseizoen toch op konijnen en hazen mogen jagen in heel Nederland. 'We zijn woedend. We worden als jagers genegeerd', zegt Evert Jan Alberts, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging in Groningen.
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft eerder dit jaar besloten dat dit najaar nergens in het land op konijnen mag worden gejaagd. In Groningen, Limburg en Utrecht geldt hetzelfde voor hazen.
De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging kondigde donderdag een rechtszaak aan om dat besluit van tafel te krijgen.
De onderzoeken waar de minister zich op baseert, rammelen aan alle kanten
Evert Jan Alberts, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging in Groningen

'Den Haag volgt gewoon zijn eigen richting'

'Je ziet hetzelfde patroon als bij allerlei andere kwesties: mensen komen met valide argumenten en bezwaren, maar bestuurlijk Den Haag volgt gewoon zijn eigen richting', foetert Alberts in gesprek met Radio Noord.
Volgens hem heeft het ministerie verkeerde gegevens gebruikt. 'De onderzoeken waar de minister zich op baseert, rammelen aan alle kanten. Wij als jagers doen al jaren niks anders dan wildtellingen, er is helemaal geen bedreigde hazenstand in de provincie. Die gegevens worden genegeerd.'

Eerst kort geding, dan bodemprocedure

De minister voerde in april aan dat het slecht gaat met de soorten: populaties nemen af volgens onderzoek van Wageningen Environmental Research. Daarom wil de minister alleen nog jacht toestaan in gebieden waar het wel goed gaat met de soorten.
In een zogeheten bodemprocedure gaan de jagers proberen aan te tonen dat het besluit 'onrechtmatig en zeer onnodig' is. Omdat zo'n rechtszaak tijdrovend kan zijn en het jachtseizoen normaal half oktober aanbreekt, spannen ze ook een kort geding aan.
'Dit zou ervoor moeten zorgen dat de jacht op haas en konijn in ieder geval toegestaan blijft totdat er een oordeel is in de bodemprocedure', legt de vereniging uit.

Uitzonderingen op het jachtverbod

Op het jachtverbod gelden overigens uitzonderingen. Zo blijft het 'onverminderd mogelijk' om konijnen af te schieten die schade veroorzaken aan bijvoorbeeld landbouwgewassen of sportvelden.
Volgens de Wageningse onderzoekers gaat het ook niet goed met de houtduif, fazant en wilde eend, maar de jacht daarop wordt nog wel toegestaan in het komende jachtseizoen. Dat heeft Van der Wal besloten omdat ze eerst 'meer inzicht wil krijgen op provinciaal niveau'.