Noodklok geluid en petitie aangeboden voor behoud zwembad Finsterwolde

André Hateboer (links) en Maaike Arents (met rode jas) bieden de petitie aan
André Hateboer (links) en Maaike Arents (met rode jas) bieden de petitie aan © Elwin Baas/RTV Noord
Honderdvijftig aanwezigen bieden vrijdagmorgen een petitie met drieduizend handtekeningen aan én de noodklok wordt geluid. Zo willen betrokkenen de politiek duidelijk maken dat sluiting van MFC De Hardenberg in Finsterwolde voorkomen moet worden. 'We willen een duidelijk signaal afgeven.'
Eind juni maakt de gemeente Oldambt bekend jaarlijks zo'n half miljoen euro te moeten bezuinigen. De oplossing lijkt gevonden te zijn in het verkopen van zwembad De Hardenberg.
Niet lang daarna begint Maaike Arents uit Scheemda de petitie tegen sluiting van het zwembad. Vanwege haar ziekte heeft ze baat bij zwemmen, maar het water in andere zwembaden in de omgeving is voor haar te koud. Binnen een dag verzamelt ze meer dan duizend handtekeningen. Dat is nog maar het begin. De petitie groeit uit tot een lijst van drieduizend mensen die hun ongenoegen uiten over de op handen zijnde verdwijning van De Hardenberg.

'Niet met 3-0 achterstaan'

Vrijdag aan het eind van de ochtend wordt de noodklok, een gevaarte dat speciaal voor de gelegenheid het terrein van De Hardenberg wordt opgereden, letterlijk geluid. André Hateboer biedt de petitie, met de drieduizend protesthandtekeningen, aan wethouder Gert Engelkens aan. 'We hebben onze wens duidelijk kenbaar gemaakt. We hebben met elkaar een signaal afgegeven dat we het er niet mee eens zijn', aldus Hateboer.
De Hardenberg moet gevrijwaard worden van de bezuinigingsronde, want dit staat los van de eerste ronde bezuinigingen
André Hateboer - Aanbieder van petitie
Sinds de gemeente Oldambt kenbaar maakte dat De Hardenberg het kind van de rekening zou worden, leeft het gevoel bij veel inwoners van Finsterwolde, maar ook ver daarbuiten, dat ze met 1-0 achterstaan. 'En als we hier niet waren nu, dan hadden we misschien wel met 3-0 achtergestaan,' aldus Hateboer. 'Dat moment willen we voor zijn.'
Hateboer is duidelijk: 'De Hardenberg moet gevrijwaard worden van de bezuinigingsronde, want dit staat los van de eerste ronde bezuinigingen.'

'Laat ons niet verzuipen'

Er staat veel meer op het spel dan een paar mensen die nu iets verder moet reizen voor recreatief zwemmen, daar zijn de aanwezigen het over eens. 'We staan hier voor onze baan', zegt een badjuf. 'En voor de veiligheid van onze kinderen. Laat ons niet verzuipen', spreekt ze het spandoek in handen van een paar kinderen en volwassenen na.
Zwembadpersoneel en kinderen met een spandoek met de tekst 'Laat ons niet verzuipen'
Zwembadpersoneel en kinderen met een spandoek met de tekst 'Laat ons niet verzuipen' © Elwin Baas/RTV Noord
'Maar ook ouderen zwemmen hier, en jongeren, iedereen', zegt ze. De aanwezigen benadrukken dat niet alleen de inwoners van Finsterwolde, maar ook veel mensen uit de regio gebruik maken van het zwembad.

Begin september raadsvergadering

Oldambt is jaarlijks ongeveer een half miljoen euro kwijt aan onderhoud van het complex. Door het gebouw te verkopen, is Oldambt van de onderhoudskosten af. Er is ook al een potentiële koper in beeld, maakte de gemeente vorige maand bekend. Maar de kogel is nog niet door de kerk. De raad van de gemeente Oldambt moet nog definitief beslissen over het lot van MFC De Hardenberg. Begin september is de raadsvergadering.
Iedereen is uitgenodigd voor de raadsvergadering: als je iets vindt, zeg het dan ook
Gert Engelkens - Wethouder
Ook uit de woorden van wethouder Gert Engelkens blijkt dat de sluiting nog geen hamerstuk is: 'Alle waardering en respect dat mensen duidelijk maken: dit willen we liever niet. Ondanks de vakantie is het ook best een grote groep. Het signaal was al duidelijk en is nu helemaal duidelijk. Iedereen is uitgenodigd voor raadsvergadering: als je iets vindt, zeg het dan ook.'
De aanwezigen bij het luiden van de noodklok
De aanwezigen bij het luiden van de noodklok © Elwin Baas/RTV Noord
Op 7 september krijgt de gemeenteraad het voorstel dus nog voorgelegd. Dan kunnen de raadsleden met elkaar in discussie en kunnen bewoners inspreken. Daarna moet blijken of Maaike Arents en al die anderen kunnen blijven zwemmen in De Hardenberg.
Noodklok geluid: 'Zwembad in Finsterwolde moet blijven'