Diefstal bij opgeknapt grenskantoor Rhederbrug: 'Die petjes krijg je niet zomaar weer'

Richart Joling bij de auto waaruit de douanekleren zijn gestolen
Richart Joling bij de auto waaruit de douanekleren zijn gestolen © Elwin Baas/RTV Noord
Teleurgesteld en boos is Richart Joling. Eerder deze week zijn oude douanepetjes en -jassen gestolen bij zijn opgeknapte grenskantoor in Rhederbrug. 'Het waren unieke petjes van oud-douanepersoneel. Die krijg je niet zomaar weer', vertelt hij verbouwereerd.
Al twee jaar is de Ter Apeler bezig met het opknappen van het vervallen grenskantoor in Rhederbrug. Met succes: het gebouw met dichtgetimmerde ramen ziet er inmiddels weer uit zoals in de jaren 90.
Het grenskantoor voor en na de opknaptbeurt
Het grenskantoor voor en na de opknaptbeurt © Martijn Klungel/RTV Noord en Richart Joling

De auto was leeg en de kleding vot

Joling heeft zelfs een oude douaneauto op de kop weten te tikken. Daarin had hij gedoneerde douanekleding gelegd die hij van oud-medewerkers had gekregen. 'Als mensen hier komen, dan willen ze toch nog iets zien', was de gedachte.
Iets unieks is nu weg met veel emotionele en historische waarde
Richart Joling - herstelde het grenskantoor bij Rhederbrug
Maar tot zijn schrik waren de petjes en de jassen verdwenen. 't Was vot', vertelt de man die al twee jaar aan het grenskantoor timmert. 'Iets unieks is nu weg met veel emotionele en historische waarde.'
Hoe de dieven bij de spullen zijn gekomen? Braaksporen zijn er in elk geval niet. Joling heeft wel een idee: 'Ik denk dat ze met een stukje ijzerdraad de autodeur hebben geopend en zo de spullen hebben gepakt. Maar wat moet je ermee?', vraagt hij zich hardop af.

Dieven mogen taartje mee-eten

De Ter Apeler hoopt dat de dieven tot inkeer komen. Vooral omdat het om spullen gaat die hij niet zomaar kan krijgen. 'Als de dader vannacht alles weer netjes teruggelegd waar hij het vandaan heeft, zijn we even goede vrienden. Dan is het wat mij betreft klaar'.
Als het Joling ligt, mogen de dieven dan zelfs een taartje komen mee-eten tijdens de opening van het grenskantoor op 15 september.

Een van de weinige overgebleven grenskantoren

Lang was het voormalige grenskantoor in Rhederbrug een doorn in het oog van de gemeente Westerwolde. Het werd sinds 1993 niet meer gebruikt, vanwege vrij verkeer door het Schengen-verdrag. In de jaren daarna verpauperde het pand alleen maar.
Het grenskantoor voordat Joling het kocht
Het grenskantoor voordat Joling het kocht © Marten Nauta/RTV Noord
Het kantoor was nog een van de weinige overgebleven grenskantoren en de gemeente Westerwolde wilde het behouden. Ze verkochten het gebouw aan Joling voor een symbolisch bedrag en hij heeft het de afgelopen twee jaren opgeknapt.
Diefstal bij opgeknapt grenskantoor Rhederbrug: 'Het waren unieke petjes'