Man doet aangifte tegen afvaldumpers; politie zoekt camerabeelden

Afvaldump op een A7-afrit bij Frieschepalen
Afvaldump op een A7-afrit bij Frieschepalen © Noordernieuws
De onderhoudsmonteur van het bedrijf Spie in Sappemeer die woensdag op een snelwegblokkade bij Meppel botste, heeft aangifte gedaan tegen de afvaldumpers.
De man reed op een stapel hooibalen met puin. Zijn auto raakte total loss. 'Bij het vinden van de verantwoordelijken hebben we echt de hulp van burgers nodig’, zegt politiewoordvoerder Thijs Damstra. ‘We zijn op zoek naar beelden van dashcams, maar ook naar camerabeelden van getuigen of van bedrijven in de buurt. Mogelijk zijn daarop ook de voorbereidingen op de dumpingen te zien.

Veel schade, geen gewonden

De monteur van Spie was niet het enige slachtoffer. Ook op de A7 ter hoogte van Midwolde kon de bestuurder van een personenauto een dumping van onder meer autobanden niet meer ontwijken. Op de A7 bij Frieschepalen botste eveneens een voertuig op gedumpt afval. De schade aan de voertuigen is aanzienlijk. De bestuurders bleven in alle gevallen ongedeerd.
Personen die afval dumpen, nemen bewust het risico dat weggebruikers mogelijk levensgevaarlijk gewond raken
Thijs Damstra - politie

Politie zoekt ook helpers

De politie is op zoek naar de mensen die de blokkade hebben opgeworpen, maar ook naar hun helpers. ‘Er zijn aanwijzingen dat bestuurders van vrachtwagens het dumpen van afval op de A7 mogelijk hebben gemaakt door tijdelijk langzaam te rijden en de snelweg te blokkeren voor achteropkomend verkeer. Daar waar sprake is van strafbare feiten, kunnen aanhoudingen worden verricht', zegt Damstra.
De politie is bezig met een groot rechercheonderzoek naar de afvaldumpingen in Noord-Nederland. ‘Dit heeft echt tot gevaarlijke situaties geleid’, aldus Damstra. 'Personen die afval dumpen, nemen bewust het risico dat weggebruikers mogelijk levensgevaarlijk gewond raken. Dat heeft verregaande consequenties.'