Via Deutsche Party's naar zendamateurs in de Groningse nacht

Expeditie Discobus
Expeditie Discobus © RTV Noord
De zon gaat onder, de straten lopen leeg en de wereld wordt rustig. Tegelijk wordt een hele andere wereld wakker, een wereld waarin veel gebeurt. Veel leuke dingen en mensen waar we normaal bij Expeditie geen mogelijkheid voor hebben om aandacht aan te besteden.
Daarom hebben we de boel voor één keer omgedraaid en is het Expeditie Grunnen team 's nachts op pad gegaan!

Ondergaande zon

Vanuit een weiland met uitzicht op de ondergaande zon achter de skyline van Groningen worden wat dronebeelden geschoten en overlegd welke richting van de provincie we op gaan vanavond. Dit laatste wordt echter voor ons besloten, aangezien we in het veld luide feest muziek horen.
Het komt bij een loods in Westerbroek vandaan en blijkt een bedrijfsfeestje te zijn voor de scheepbouwers.

Eine Deutsche Party

Het bier vloeit rijkelijk, bratwursten gaan er wel in en, hè Lederhosen...? Ach so, das ist eine Deutsche party, ganz toll!
De stemming is goed en iedereen zit al lekker in de olie. De directeur van het bedrijf vertelt dat na twee jaar geen mogelijkheid tot feestjes het nu hoog tijd was om groots uit te pakken voor al het personeel. Dat valt zo te zien goed in de smaak bij hen, want iedereen vermaakt zich prima.

Landweggetjes in Tripscompagnie

Een aanlokkelijk aanbod voor een pilsje, maar nee, we moeten verder! Nu de bus rijdt over de mooie landweggetjes in Tripscompagnie valt het op dat de avond nu echt is gevallen, en het om ons heen pik-, maar dan ook pikkedonker is.
Aangekomen in Oude Pekela valt het op dat er een rij bussen staan waarvan het locatiebordje, voorop de bus, nog aanstaat. Even een kijkje nemen dus.

Nog even door de wasstraat

Buschauffeurs Erik Sloots en Staro Brongers komen net terug na hun laatste rondje. De bus nog even door de wasstraat en dan staat die weer spik en span in de rij voor morgen. Oh en die locatie bordjes gaan blijkbaar vanzelf uit, wat'n technologie. Ondertussen is het 12 uur geweest en is 't mooi west veur Erik en Staro, tied om op fietse noar huus te goan.

Bedrijvigheid in Winschoten

Onderweg is er niet veel te beleven op deze vrijdagavond, maar in Winschoten achter het stoomgemaal, is het bedrijvigheid alom. Een groep fanatieke zendamateurs zijn daar namelijk voor het eerst een hele nacht aan het 'zenden'. Het nut hiervan is dat de ruis een stuk minder is dan overdag en ze daardoor hopen stations te bereiken in landen die normaal te ver weg zijn.
Vanavond hebben ze o.a. al contact gehad met Costa Rica, Italië, Amerika en Engeland. Het doel? Canada!
Nu we toch in de omgeving van 't Oldambt zijn, is het een logische stap om naar De Toekomst te rijden, in Scheemda. Er kwamen namelijk super veel tips binnen over een festival wat daar dit weekend gehouden wordt.

'Jullie achterlicht is stuk'

Hoewel de rit maar kort is hebben we toch een ophoudertje... Politie, oh jee.
'Jullie achterlicht is stuk.' Da's natuurlijk niet zo handig natuurlijk midden in de nacht. Gelukkig worden we aan de kant gezet door een relaxte politieagent, Pim van Sluis, die ons er vanaf laat komen met een waarschuwing. Nadat we natuurlijk de belofte doen dat we het euvel zo spoedig mogelijk laten repareren.

Ook een feestje in De Toekomst

Enfin, door naar De Toekomst. Bij aankomst is in ieder geval niet te missen dat ook hier een feestje gaande is. Door de grote glazen ramen in de oude strokartonfabriek schijnen felle neonkleurige lampen en de muziek dreunt lekker door tot ver buiten de hekken. Voor het hek worden we begroet door een beveiliger aan wie we uitleggen wat we komen doen. Hij legt dat op zijn beurt weer uit aan iemand via de portofoon. Na een poosje krijgen we te horen dat we helaas niet welkom zijn vanavond.
Jammer, din moar weer noar stad tou veur ain aierbal! Want zo hoort een vrijdag nacht natuurlijk te eindigen, op de grote markt met de lekkerste snack van heel Nederland. Slaap lekker.
Bekijk hier Expeditie Grunnen in de nacht:
Expeditie Grunnen rijdt door de Groningse nacht