FC Groningen sluit voorbereiding af met zege op Osasuna

Ngonge doet wat hij al de hele voorbereiding doet: scoren.
Ngonge doet wat hij al de hele voorbereiding doet: scoren. © Orang Pictures
In de eigen Euroborg heeft FC Groningen zaterdagmiddag met 2-1 gewonnen van het Spaanse Osasuna. Cyril Ngonge en Neraysho Kasanwirjo maakten de doelpunten voor de thuisclub.
De supporters van FC Groningen liepen nog niet erg warm voor het toetje van de voorbereiding. In een matig gevulde Euroborg, met zo'n 4500 supporters, speelde de ploeg van Frank Wormuth de generale repetitie tegen Osasuna, voordat komende zondag de eredivisie van start gaat.

Basisplaats Te Wierik

De Duitse oefenmeester had verrassend genoeg een basisplaats ingeruimd voor Mike te Wierik, die de gehele voorbereiding Wessel Dammers voor zich had. De Tukker stond samen met Radinio Balker in het centrum van de verdediging. Marin Sverko is nog altijd niet inzetbaar vanwege een spierblessure.
Nieuweling Isak Määttä stond tegen de Spaanse middenmoter eveneens aan de aftrap, aan de linkerkant van de verdediging. Tomas Suslov mocht het voorin vanaf links laten zien, wat voor Paulos Abraham een tegenvaller was. Hij moest daardoor op de bank plaatsnemen.
Wormuth: 'Voor rust waren we erg effectief'

Voortvarende start

FC Groningen begon zeer voortvarend tegen Osasuna. Al na zes minuten lag de bal voor het eerst achter Sergio Herrera. Cyril Ngonge kreeg de bal in het zestienmetergebied van de Spanjaarden voor zijn voeten en knalde eerst keihard tegen de lat. In de rebound mocht de rechtsbuiten het nogmaals proberen en was het voor hem een koud kunstje om af te ronden.
Enkele minuten later had Jørgen Strand Larsen al het volgende doelpunt op zijn schoen. Na een verkeerde inschatting van centrale verdediger Aridane Hernández, kon de Noor alleen op de Spaanse doelman af. Door zijn passeeractie belandde hij echter te veel rechts van de goal, waardoor de hoek te moeilijk werd.
Nieuweling Isak Määttä mocht beginnen
Nieuweling Isak Määttä mocht beginnen © Orange Pictures

Prima eerste helft

Via Neraysho Kasanwirjo kwam FC Groningen in de eerste helft toch nog op een 2-0 voorsprong, dankzij opnieuw prima werk van Ngonge. De topscorer van de voorbereiding legde de bal panklaar neer, waarna Kasanwirjo de bal alleen nog maar achter Herrera hoefde te schieten.
FC Groningen speelde een prima eerste helft waarin de score misschien nog wel wat verder had kunnen oplopen. Osasuna, dat met een mix van het eerste en tweede team speelde, zette daar voor rust weinig tegenover. Zondag komt de ploeg van Jagoba Arrasate in actie tegen Feyenoord.
Debutant Määttä: 'Ik keek hier naar uit, het was leuk'

Spanjaarden beter

In de tweede helft liet Wormuth zijn basisploeg in eerste instantie in het veld staan. De Spaanse tegenstander begon beter en dat resulteerde al snel in twee grote kansen, waarvan de laatste werd benut. Darko Brasanac zag zijn poging tegen de paal belanden, waarna de bal in het zestienmetergebied bleef hangen. Pablo Ibanez zag zijn schot uiteindelijk wel via de binnenkant van de paal achter Michael Verrips belanden. De huurling van Fortuna Sittard kreeg deze week van Wormuth te horen dat hij dit seizoen de eerste keus is onder de lat van FC Groningen.
Pelupessy voor het eerst aanvoerder: 'Speciaal'
In het verdere verloop van de tweede helft werd er door FC Groningen noch Osasuna veel gecreëerd. Gescoord werd er ook niet meer, waardoor Wormuth de voorbereiding met een goed gevoel kan afsluiten voordat er volgende week zondag tegen FC Volendam voor de punten wordt gespeeld.
De opstelling van FC Groningen:
Uitslagen voorbereiding FC Groningen 2022/2023
25 juni: SC Loppersum - FC Groningen: 0-5
Doelpunten FC Groningen: Postema (2), Ngonge, Lundqvist en De Leeuw
2 juli: FC Groningen - PAOK Saloniki: 2-1
Doelpunten FC Groningen: Irandust en De Leeuw
9 juli: Hannover 96 – FC Groningen: 3-0
13 juli: VV Veelerveen – FC Groningen: 0-15
Doelpunten FC Groningen: Strand Larsen (3), Oratmangoen (2), Suslov (2), Abraham (2), Ngonge (2), Valente, Postema en Dankerlui
16 juli: VfL Osnabrück – FC Groningen: 1-2
Doelpunten FC Groningen: Lundqvist en Ngonge
17 juli: FC Emmen – FC Groningen: 1-2
Doelpunten FC Groningen: Joosten en Te Wierik
23 juli: SV Werder Bremen - FC Groningen: 6-1
Doelpunt FC Groningen: Ngonge
24 juli: Blau-Weiß Lohne - FC Groningen: 1-3
Doelpunten FC Groningen: Ngonge (2) en De Leeuw
27 juli: Velocitas 1897 – FC Groningen 0-9
Doelpunten FC Groningen: Strand Larsen (2), Postema (2), Irandust, De Leeuw, Duarte, Suslov en Lundqvist
30 juli: FC Groningen – Osasuna 2-1
Doelpunten FC Groningen: Ngonge, Kasanwirjo