De Jong en Baart winnen halve marathon Lauwersoog-Ulrum

De start van de halve marathon in de haven van Lauwersoog
De start van de halve marathon in de haven van Lauwersoog © Organisatie halve marthon Lauwersoog-Ulrum
De halve marathon van Lauwersoog naar Ulrum heeft een Friese winnaar opgeleverd. Thys de Jong uit Leeuwarden kwam na ruim 21 kilometer als eerste over de finishstreep. Hij wist in de slotkilometers Thijmen van der Loop uit Groningen te lossen.
De eindtijd van De Jong was 1 uur, 12 minuten en 46 seconden. Het verschil met de nummer twee was niet groot. Negentien seconden later kwam Van der Loop binnen.

Alles op kop gelopen

'Na 19 kilometer moest ik hem laten gaan. Daarvoor heb ik alles op kop gelopen. Hij zette hard aan en had meteen een gaatje. Dat was net teveel voor mij om het nog dicht te lopen', vertelde de moegestreden atleet.
Hij liep de 29e halve marathon als training. 'Ik wilde elke kilometer rond de 3 minuten en 30 seconden afleggen. Dat is gelukt dus ben ik wel tevreden.'
Het eerste stuk heeft hij alleen maar geprofiteerd
Nummer 2 Thijmen van der Loop over winnaar Thys de Vries
Dat De Jong tot twee kilometer voor de finish zijn spoor volgde deerde hem niet. 'Het eerste stuk heeft hij alleen maar geprofiteerd. Je weet dat er een moment komt dat hij er voorbij gaat, daar zit je op te wachten. Dichterbij komen lukt dan ook niet meer, want hij heeft dan ook nog eens het voordeel dat-ie in elk bochtje achterom kan kijken.'

Baart wint bij de vrouwen

Mireille Baart uit Wageningen was veruit de snelste bij de vrouwen. Zij noteerde een tijd van 1 uur 22 minuten en 25 seconden. Baart werd vijf jaar geleden Nederlands kampioene op de marathon. Daardoor kreeg het loopevenement een winnares van naam.

Warm en pittig

'Ik ben blij dat ik er ben. Ondanks dat we de wind in de rug hadden, was het warm en pittig. Ik ben ook nog wat vermoeid van een marathon begin juli in Zwitserland. Met de tijd ben ik super tevreden. Dit is een tijd die ik meestal loop op de halve marathon', stelde Baart.
Marieke Koerts uit Amsterdam mocht als nummer twee naar het podium. Haar achterstand was bijna drie minuten.