Bewoners opnieuw naar Raad van State: zet stikstof streep door bouw supermarkt Ter Borch?

Een impressie van hoe de supermarkt bij Ter Borch eruit kan zien
Een impressie van hoe de supermarkt bij Ter Borch eruit kan zien © VOF Ter Borch, via RTV Drenthe
Bewoners van de wijk Ter Borch in Eelderwolde doen een nieuwe poging om de bouw van een supermarkt in wijk tegen te houden. Ze beginnen hun tweede spoedprocedure bij de Raad van State. Een eerdere zaak bij deze rechter werd afgewezen, maar er is nieuwe hoop.
Volgens de bezwaarmakers kan de bouw van de supermarkt niet zomaar starten vanwege de aangekondigde stikstofplannen. Bij Eelderwolde liggen meerdere Natura 2000-gebieden, zoals De Onlanden en het Leekstermeergebied. Hier moet de uitstoot van stikstof met zeker 70 procent worden verminderd, zo wil het kabinet, schrijft RTV Drenthe.

Stikstof als 'haakje'

Voor de omwonenden is het een nieuw aanknopingspunt om naar de rechter te stappen. 'Het is een raar verhaal dat boeren hier moeten vertrekken, maar een supermarkt wél mag komen met de stikstofuitstoot die vrijkomt', vertelt wijkbewoner Koos Bogaerts.
Supermarkt Ter Borch 'heet hangijzer'
De supermarkt in Ter Borch moet zo'n twee- tot drieduizend vierkante meter vloeroppervlak krijgen, blijkt uit de plannen. De komst brengt al jaren discussie met zich mee. De gemeente Tynaarlo was aanvankelijk voorstander van het plan, werd later toch tegenstander, om uiteindelijk toch weer voorstander te zijn.
Een nipte meerderheid stemde eind vorig jaar in met de bouw. Twaalf raadsleden stemden voor, elf anderen tegen.
In oktober moeten de eerste werkzaamheden starten. Er wordt begonnen met het weghalen van bomen, daarna start de bouw. Bewoners gingen al eerder naar de Raad van State om dit tegen te houden, maar de rechter zette een streep door hun bezwaren.
De beoogde locatie van de supermarkt
De beoogde locatie van de supermarkt © RTV Noord

Verbazing over afwijzing

'Daar waren we destijds verbaasd over', geeft Bogaerts toe. 'We doen nu een nieuwe poging, en laten daarmee ook zien dat we in gevecht blijven met de projectontwikkelaar. Dit is weer een signaal van onze kant.'
In het verleden werd de winkel ook wel bestempeld als een nieuwe 'mega-supermarkt'. Bogaerts moet bekennen dat die term wat overdreven is. 'Er wordt vooral gedoeld op het terrein waar de supermarkt moet komen. Dat is gewoon te klein. Ze moeten zelfs een voetpad ervoor weghalen.'
Mochten Bogaerts en zijn medestanders de rechter niet meekrijgen, dan kunnen zij nog terugvallen op de bodemprocedure die eerder is gestart. De uitspraak hierover blijft voorlopig nog op zich wachten.
Eerdere rechtszaak
Vorige maand probeerden het ondernemerscollectief EP Zakelijk en zo'n zestig omwonenden van het geplande supermarktterrein bij de Raad van State een eind te maken aan de plannen. De Raad van State blies hun bezwaren in deze eerste spoedprocedure allemaal van tafel.
'Geen plaats voor grote supermarkt'
Zo was er volgens de bezwaarmakers geen plaats voor een grotere supermarkt. Volgens de rechter gaat het hier niet om, maar wel of er te veel leegstand op andere plekken zal ontstaan. Dat verwacht de rechter niet op basis van eerdere onderzoeken.