Grensblokkade bij Ter Apel na drie uur opgeheven na ultimatum politie

De demonstratie gezien vanuit Duitsland
De demonstratie gezien vanuit Duitsland © Persbureau Groningen
Een kleine twintig auto's hebben zaterdagavond de grensovergang bij Ter Apel geblokkeerd. De actie begon rond 20:30 uur, drie uur later werd de blokkade opgeheven nadat de politie dreigde te zullen 'optreden en handhaven'.
Het leek te gaan om sympathisanten van de boerenprotesten, al waren er geen trekkers bij. De auto's stonden in twee rijen op de Rütenbrockerweg (N366), vlak voor de grens met Duitsland. Even verderop was in Duitsland ook een brug geblokkeerd door middel van hooibalen.

Campingstoeltjes op straat

Sommige auto's waren getooid met omgekeerde Nederlandse vlaggen, met rode boerenzakdoeken en met stickers als 'Trots op de boeren' en 'Het klopt niet'. Enkele demonstranten zaten in campingstoeltjes op straat en hadden barbecues en koelboxen bij zich.
De politie kwam na een poosje met meerdere eenheden ter plaatse. Ook de Duitse politie kwam poolshoogte nemen, maar vertrok even later weer.
De blokkade bij Ter Apel
De blokkade bij Ter Apel © Persbureau Groningen

Boze Duitser

Kort voor elf uur dreigde de vlam even in de pan te slaan: volgens een ooggetuige werd een automobilist die vanuit Duitsland de doorgang werd belemmerd zo boos, dat hij de demonstranten met een moersleutel te lijf wilde gaan. De sfeer leek op dat moment wat grimmiger dan aan het begin van de actie.

'Er zal worden gehandhaafd'

Om 23:30 uur stelde de politie de demonstranten een ultimatum: ze zouden precies twee minuten krijgen om de weg weer vrij te geven. 'Er zal worden opgetreden. Er zal worden gehandhaafd', aldus de politie via een megafoon.
De demonstranten besloten daarop de weg weer vrij te geven. Of er mensen zijn aangehouden is niet bekend.