Groninger schrijft boek over schelpen: 'Een excuus om de verlatenheid op te zoeken'

Schrijver en schelpenzoeker Koos Dijksterhuis
Schrijver en schelpenzoeker Koos Dijksterhuis © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Als je aan hem vraagt wat de noordkromp precies is, dan verschijnt er een glimlach van oor tot oor op zijn gezicht. De Groninger bioloog en socioloog Koos Dijksterhuis zoekt al vanaf zijn jeugd actief naar schelpen en heeft daar een boek over geschreven.
'De noordkromp is echt wel de heilige graal onder de schelpen', legt Dijksterhuis uit. Het is een grote tweekleppige schelp die je in ons land voornamelijk op de drie noordoostelijke Waddeneilanden vindt, waaronder Schiermonnikoog. Hij heeft er zelf al een paar van gevonden.

Nestor van de Noordzee

'Deze kan echt heel oud worden en wordt ook wel nestor van de Noordzee genoemd. Het mooie is dat de schelp ook ringen heeft en je net zoals bij een boom kan tellen hoe oud die is', legt Dijksterhuis uit.
Bekijk hier de video:
Verhalen schrijven over schelpen: 'Ik ben kind gebleven'

Boordevol feiten

Dijksterhuis schrijft onder andere over de natuur in dagblad Trouw. Ook schrijft hij boeken. Zijn nieuwste heet Noordkrompen, zeeëngelen en koffieboontjes, en gaat dus over schelpen. 'Het is geen boek waarmee je schelpen kan herkennen. Maar het staat boordevol feiten en verhalen over schelpen.'
Als kind liep ik mee met mijn ouders en begon ik schelpen op te rapen
Koos Dijksterhuis
Op vele plekken van de wereld heeft hij al naar schelpen gezocht, maar Schier blijft toch één van zijn favoriete plekken. Hij is daar opgegroeid en zijn familie heeft er een huis.

Mooie sculptuurtjes

'Als kind liep ik mee met mijn ouders en begon ik schelpen op te rapen. Het zijn mooie sculptuurtjes, zeker die nonnetjes die roze en geel zijn. Ik denk dat bijna elk kind die neiging heeft. En ik ben kind gebleven', vertelt Dijksterhuis. Als hij acht jaar is, ontdekt hij dat er allemaal soorten zijn en dat je die kan onderscheiden.
Koos Dijksterhuis zoekt naar schelpen
Koos Dijksterhuis zoekt naar schelpen © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Oostpunt de beste plek

De oostpunt van Schiermonnikoog is de beste plek om te zoeken naar schelpen volgens Dijksterhuis.
'Het schelpen zoeken is ook wel een excuus om de verlatenheid op te zoeken. Je maakt ook zoveel mee tijdens de zoektocht, je komt op gekke plekken. En dan, als je de schelp gevonden hebt, dan valt er zoveel over te vertellen. En ja, daar kan je ook leuk over schrijven.'