Speaker Harm Noor is geen roeptoeter, hij voelt zich vooral mens

Speaker Harm Noor begeleidt verbaal de atleten naar de streep in Ulrum
Speaker Harm Noor begeleidt verbaal de atleten naar de streep in Ulrum © Henk Elderman/RTV Noord
Met de microfoon stevig in de rechterhand praat Harm Noor de deelnemers van de halve marathon Lauwersoog-Ulrum over de streep. Af en toe rekt en strekt de 71-jarige speaker uit Stadskanaal even. Hij gaat tot het gaatje, totdat de laatste loper binnen is.
Hij herkent veel lopers al van afstand. En zij herkennen hem, want Noor is al heel lang een vertrouwd gezicht bij de finish van een loopevenement.

Vleugje humor

Of het nou in Ulrum, bij de Stadsloop van Appingedam of de Proosmeerloop in Wagenborgen is, hij staat ter hoogte van de finishlijn. Zijn stem schalt door de luidsprekers. Kundig, informatief en met een vleugje humor. 'Je moet niet te droog zijn. Als je dat doet, gaan de mensen naar huis om een biertje te drinken in de achtertuin. Als er af en toe een geintje tussendoor zit, vinden ze dat prima. Dan blijven ze', legt hij de kunst uit van het verbaal begeleiden van de atleten naar de finish.
Speaker Harm Noord: 'Je moet niet te droog zijn'

Wat te smoezen

Twee uur van tevoren is hij al aanwezig. Hij proeft de sfeer en maakt een praatje totdat de eerst lopers van start gaan. 'Ik wil zien hoe de laatste zaken geregeld worden door de organisatie, hoe de eerste deelnemers binnenkomen en je ziet mensen die je een tijdje niet gezien hebt. Je maakt een praatje en dan heb je weer heel wat te smoezen als je eenmaal de microfoon in handen hebt. Vroeger dacht ik alleen maar een roeptoeter te zijn langs de kant van de weg. Maar dat is helemaal niet zo. Ze zien je als mens. Daar ben ik heel erg blij mee.'
Er moet niemand tussendoor glippen, iedereen heeft het recht binnengepraat te worden
Harm Noor, speaker hardloopwedstrijden

Deelnemerslijst

Eenmaal aan de gang heeft Noor vooral oog voor wat er in de finishstraat in Ulrum gebeurt. De kans is klein dat hij een deelnemer over het hoofd ziet. Zodra hij het nummer ziet, zoekt hij in de map met de deelnemerslijst de juiste naam erbij. 'Er moet niemand tussendoor glippen. Daar heb ik vreselijk de kolere over in als dat gebeurt. Iedereen heeft het recht om door mij binnengepraat te worden. Ik voel me op m'n allerlekkerst als ik dat kan doen. En als er een gat is, vertel ik er wat extra bij als ik wat meer van iemand weet. Als er drie of vier tegelijk over de streep komen, dan lukt dat niet', verklapt de Knoalster zijn manier van werken.

Geweldig mens

De wedstrijd in Ulrum heeft voor hem ook nog een speciale betekenis. Na een ernstige ziekte maakte Noor een aantal jaren geleden zijn rentree als speaker. 'Ik heb daardoor een heel speciaal gevoel bij deze loop. Dat komt ook doordat er een paar jonge mensen zijn geweest die hier de zaken overgenomen hebben. Die zijn ergens overheen gestapt en hebben gedacht: dan hebben we het gezeur maar om de kop. Ze hebben er alles aan gedaan om dit evenement voor het dorp te behouden. Als je dat doet, ben je een geweldig mens. Alleen daarom al kom ik hier graag naartoe', deelt Noor de complimenten uit aan de organisatie.
Harm Noor als speaker van dienst in Ulrum
Harm Noor als speaker van dienst in Ulrum © Henk Elderman/RTV Noord

'Wel thuis'

Nadat tegen een uur of vijf de laatste twee deelnemers de finishstreep zijn gepasseerd, is het tijd om afscheid te nemen. 'Ik ga de microfoon inleveren. U allemaal bedankt voor de geweldige sfeer hier vandaag. Wel thuis straks en tot volgend jaar', rondt Noor af.

Kwakker

Met de tas over de schouder loopt Noor voldaan weg van de plek waar hij de hele middag in de felle zon de lopers heeft zien aankomen en hen heeft gecomplimenteerd met hun prestatie. Hij heeft al zin in de dertigste editie van volgend jaar. 'Ze kunnen op me rekenen of ze moeten zeggen dat ze die 'kwakker' er niet meer bij willen hebben. Ik denk niet dat dat gebeurt.'