Alle capaciteit lng-terminal Eemshaven verkocht voordat de terminal er ligt

Een van de twee drijvende lng-terminals
Een van de twee drijvende lng-terminals © Groningen Seaports
Alle ruimte dat via de drijvende terminal voor vloeibaar gemaakt gas (lng) in de Eemshaven Nederland beschikbaar is, is verkocht.
Gasunie laat weten dat het Franse Engie de laatste 1 miljard kuub aan beschikbare ruimte afneemt. Het Tsjechische CEZ en Shell Western LNG sloten eerder al een contract voor 7 miljard kubieke meter gas per jaar.

Eerste levering in september

De terminal in de Eemshaven bestaat nog niet. Er komen daar twee drijvende fabrieken te liggen, zogeheten FSRU's oftewel 'floating storage and regasification units'. Daar komt het vloeibaar gemaakte gas aan en wordt het weer op een temperatuur gebracht waar het een gasvorm krijgt. Vervolgens kan dat gas het Europese gasnet in.
De twee drijvende gasfabrieken komen volgens Gasunie begin september aan in de Eemshaven. Daar wordt nu alles in gereedheid gebracht om de gasterminal direct te kunnen laten werken. De eerste gaslevering via de terminals zou halverwege september plaats moeten vinden.
Nederland had tot dit jaar alleen een lng-terminal in Rotterdam. De oorlog in Oekraïne heeft er mede aan bijgedragen dat er nu ook in de Eemshaven twee terminals komen te liggen.