Oprit A7 bij Marum in de richting Drachten tot dinsdag dicht na afvaldumping

De afgesloten oprit van de A7 bij Marum, in de richting van Drachten
De afgesloten oprit van de A7 bij Marum, in de richting van Drachten © Noordernieuws
De oprit van de A7 bij Marum, in de richting van Drachten, is afgesloten vanwege een afvaldumping. Ook buslijn 304 van Qbuzz stopt daarom niet bij P+R Marum.
Rond 04.00 uur in de nacht van zondag op maandag zijn op de oprit pallets en ander hout gedumpt en in brand gestoken, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat verwacht dinsdag in de loop van de dag het afval wordt opgeruimd.
Dat het ruim een dag duurt voordat het opgeruimd kan worden heeft te maken met de beschikbaarheid van bedrijven die asbest kunnen en willen opruimen. Volgens Rijkswaterstaat zijn ook dreigementen aan het adres van bedrijven die het zouden kunnen opruimen.
De brandweer blust de pallets op de oprit van de A7
De brandweer blust de pallets op de oprit van de A7 © Persbureau Meter
De gedumpte spullen op de oprit van de A7 bij Marum
De gedumpte spullen op de oprit van de A7 bij Marum © Persbureau Meter

Qbuzz

Qbuzz adviseert om in te stappen bij halte Transferium Oost of Boerakker Rijksweg A7. De busvervoerder verwacht dat de stremming nog de gehele dag duurt.

Vermoedelijk asbest tussen het afval

De brand is inmiddels geblust. Rijkswaterstaat schakelt een speciale ploeg in om de rommel op te ruimen, omdat er vermoedelijk asbest tussen het afval zit. De politie doet sporenonderzoek. Er loopt al een groot rechercheonderzoek naar de afvaldumpingen in Noord-Nederland, maakte de politie vorige week bekend. Daarvoor wordt onder meer de hulp van het publiek ingeroepen.
Asbestlinten bij de bult afval
Asbestlinten bij de bult afval © Martijn Klungel/RTV Noord

Rijkswaterstaat is extra alert

Volgens de woordvoerder is Rijkswaterstaat extra alert op mogelijke andere afvaldumpingen op de wegen. Vooralsnog zijn er geen stortingen gesignaleerd op andere plekken in het land.
Vorige week deponeerden actievoerende boeren uit protest afval op meerdere snelwegen. De afgelopen tijd zijn er regelmatig boerenprotesten op en bij snelwegen, waarmee wordt geprotesteerd tegen de stikstofplannen van het kabinet.
Dit bericht is aangepast met het advies van Qbuzz om een andere halte te nemen. Later is dit bericht aangepast met de berichtgeving van Rijkswaterstaat dat het tot dinsdag duurt.