Branden teisteren Hoogezand: 'Ik heb verdriet dat de wijk zo achteruit gaat'

Jan Westman kijkt naar de schade door de brand
Jan Westman kijkt naar de schade door de brand © Elwin Baas/RTV Noord
Aan de Groen van Prinstererstraat in Hoogezand is het de laatste weken geregeld raak: rond middernacht wordt er brand gesticht in hopen afval en puin.
Het maakt veel indruk op buurtbewoners.
Branden in Hoogezand: 'Ik geneer me hier gewoon voor'

'Binnen vijf minuten stond alles in lichterlaaie'

Er worden in de Groen van Prinstererstraat 73 woningen gesloopt en daar komen 55 nieuwe woningen voor terug. Rond de sloophuizen ligt allerlei afval, en dat wordt telkens in brand gestoken, tot ergernis van omwonenden.
'Het is dramatisch', zegt Jan Westman. Hij is één van de bewoners van de Groen van Prinstererstraat waarvan de woning niet gesloopt wordt.
'Woningcorporatie Lefier heeft met bewoners afgesproken dat ze het oude grofvuil voor de deur neer kunnen zetten of in de tuin kunnen leggen. Dat lokt zaken uit zoals brandstichting.'
Brand in een tuin vol hot en ander materiaal in Hoogezand
Brand in een tuin vol hot en ander materiaal in Hoogezand © Jan Westman
Eén van de branden in de straat in Hoogezand
Eén van de branden in de straat in Hoogezand © Jan Westman
Zelf was Westman getuige van een brand die zich snel uitbreidde. 'De honden werden onrustig en toen zag ik een matras in de fik staan. Binnen vijf minuten stond alles in lichterlaaie. Er was geen redden aan. Er stond een bult rommel van wel twee meter hoog.'

Ghetto

Westman zit er echt mee in zijn maag. 'We hebben zo weinig woongenot, omdat we zoveel pijn hebben. Ik heb verdriet dat de wijk zo achteruit gaat.'
Hij noemt de buurt een 'ghetto'. 'De meeste vrouwen voelen zich niet veilig. Dat is niet omdat ze worden aangesproken door personen of zo, maar door wat er speelt.'
De schade aan één van de huizen
De schade aan één van de huizen © Elwin Baas/RTV Noord
Rommel bij de brand
Rommel bij de brand © Elwin Baas/RTV Noord
Volgens Westman komt Lefier telkens te laat het afval ophalen. Lefier zegt er juist bovenop te zitten. 'We hebben strakke afspraken met de bewoners van de straat over het inzamelen van afval. We zijn vrijwel dagelijks daar in de wijk. Maar als je bij wijze van spreken ’s ochtends lege containers neerzet, zijn ze ’s middags al weer vol', laat woordvoerder Marleen Piek weten.

Nieuwbouw start volgend jaar

Volgens Piek wordt er - naast het afval van de inwoners - vooral afval gedumpt door mensen van buitenaf. 'En dat lokt kennelijk weer ander gedrag uit', doelend op de branden.
Twee jaar geleden speelde hetzelfde in een straat verderop: de Goeman Borgesiusstraat. Toen werden rond de jaarwisseling beveiligers ingeschakeld om de overlast terug te dringen. Lefier kiest daar nu niet voor en hoopt voor de Kerst alle woningen aan de Groen van Prinstererstraat te hebben gesloopt.
De sloop van alle woningen in de Groen van Prinstererstraat is de vijfde en laatste fase van de wijkvernieuwing Gorecht-West. De nieuwbouw start volgend jaar zomer. De oplevering van de nieuwe woningen staat gepland voor 2024.

Lees ook: