Rode Kruis opent servicepunt voor wachtende asielzoekers in Ter Apel

Het Humanitarian Service Point (HSP) van het Rode Kruis
Het Humanitarian Service Point (HSP) van het Rode Kruis © Het Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft een servicepunt geopend voor asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Zij kunnen er onder meer terecht voor snacks, water, hygiëneproducten en informatie.
Al een aantal maanden is het aanmeldcentrum in Ter Apel overvol. Er is daardoor geen opvangplek voor mensen die hun aanmeldprocedure moeten doorlopen. Asielzoekers moeten soms urenlang op een grasveld wachten totdat ze aan de beurt zijn.
Omdat het erop lijkt dat de situatie niet snel verandert, heeft het Rode Kruis het zogenaamde Humanitarian Service Point (HSP) opgezet. Maandagmiddag is het hulppunt klaar voor gebruik.
Overigens helpt het Rode Kruis vaker bij het azc met bijvoorbeeld het uitdelen van voedsel en water.

Hulppunt doordeweeks geopend

'We staan op het voorterrein voor mensen die de hele dag aan het wachten zijn. We willen mensen het gevoel geven dat ze niet aan hun lot worden overgelaten', vertelt Bastiaan van Blokland, woordvoerder van het Rode Kruis.
Vrijwilligers lopen rond en kunnen EHBO geven
Bastiaan van Blokland - Woordvoerder Rode Kruis
Het punt wordt bemand door mensen van de noodhulporganisatie. 'Zij lopen rond en kunnen EHBO geven', aldus Van Blokland. Doordeweeks tussen 10.00 uur en 18.00 uur kunnen asielzoekers er terecht.
De noodhulporganisatie wil de aankomende twee weken kijken hoeveel behoefte er is aan het servicepunt. In Amsterdam, waar gevluchte Oekraïners zich moeten melden, komt een vergelijkbare plek.

Eerder tenten van het Rode Kruis

Eerder plaatste het Rode Kruis al tenten in Ter Apel, omdat asielzoekers anders buiten moesten slapen. Die tenten zijn weer weggehaald, omdat het 'beneden humanitaire standaarden valt', volgens de noodhulporganisatie.
De veiligheidsregio's hebben intussen meer crisisplekken geopend, zoals leegstaande sporthallen waar veldbedden worden geplaatst. Nieuwe asielzoekers worden er heen gebracht om de nacht door te brengen.
Volgens VluchtelingenWerk Nederland blijft de opvang van asielzoekers onder de maat. Zij hebben maandag besloten om het Rijk voor de rechter te slepen en zo een oplossing af te dwingen.