Aanslagplegers Willem Groeneveld gaan in hoger beroep

Tjeerd P. en Jaimy W. in de rechtbank
Tjeerd P. en Jaimy W. in de rechtbank © Heleen van den Broek/ANP
De twee mannen die een molotovcocktail naar binnen gooiden in de woning van Sikkom-journalist Willem Groeneveld, gaan in hoger beroep tegen hun straf.
De Stadjers Tjeerd P. en Jaimy W. hoorden op 18 juli dat ze vijf jaar celstraf en tbs krijgen voor de poging tot moord op de journalist.
De twee veroordeelde Groningers zijn het niet eens met die eis, bevestigt de rechtbank na berichtgeving van Dagblad van het Noorden. Volgens de tijdelijke advocaat van W., Tim Scheffer, 'zat er een te korte tijd tussen het plannen van de actie en het daadwerkelijk gooien van de molotovcocktails'. Daarom is er volgens de advocaat geen sprake van voorbedachte rade, en zou de straf te hoog zijn.
Ook Tjeerd P. wil hoger beroep aantekenen tegen zijn straf.

Poging tot moord

De rechtbank achtte bij de uitspraak op 18 juli bewezen dat P. en W. de brand in het huis van Groeneveld hebben gesticht en beoordeelt de aanslag als poging tot moord. De rechter ging mee in de eis van de officier van Justitie: vijf jaar cel en tbs voor poging tot moord op Groeneveld en zijn vriendin.

Drie molotovcocktails gemaakt

P. en W. kwamen tot de daad nadat ze de dag ervoor samen bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen aanwezig waren. Na die tijd gingen ze met elkaar naar een feestje, waar ze veel dronken. Ze hadden al langere tijd moeite met Groenevelds kritische berichtgeving over coronademonstraties.
P. en W. maakten zelf drie molotovcocktails en gingen op de fiets naar het huis van Groeneveld. Daar maakten ze een gat in het raam van de voordeur, waar ze één van de molotovcocktails door naar binnen gooiden. Daarna vertrokken ze. De andere twee flesjes lieten ze buiten staan.