Wolvenwelpen gezien niet ver van provinciegrens, in Drenthe en Friesland

Een moederwolf met haar welpjes
Een moederwolf met haar welpjes © ANP
Een wildcamera heeft beelden gemaakt van drie wolvenwelpen. Het zijn waarschijnlijk de jongen van een wolvenpaar dat al sinds 2021 in de bossen op de grens van Drenthe en Friesland, niet ver van de grens met Groningen, verblijft.
Volgens het wolvensamenwerkingsverband Wolven in Nederland is er nu voor het eerst sprake van een Nederlandse wolvenroedel buiten de Veluwe.
De wolvin van het paar dat op de grens van Drenthe en Friesland een territorium heeft, komt uit Nedersaksen in Duitsland. De herkomst van het mannetje is niet bekend, zegt BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder meer wolvenzaken regelt.

Eerste welpen buiten Veluwe

Eerder dit jaar bleek al dat twee wolvenparen op de Veluwe ook welpen hebben gekregen. Op de Veluwe zitten nu twee roedels. Jonge wolven van het paar dat zich als eerste in Nederland vestigde, zijn druk op zoek naar een eigen territorium. Van deze wolven worden geregeld DNA-sporen op andere plaatsen in het land waargenomen.

Exacte locatie niet bekendgemaakt

In heel Nederland, behalve in Zuid-Holland, zijn nu wel eens wolven opgedoken. De wolvendeskundigen maken opzettelijk niet bekend waar de jonge wolfjes in het noorden van het land precies zijn gezien. Ze waarschuwen dat de dieren met rust gelaten moeten worden, want de aanwezigheid van mensen zou ervoor kunnen zorgen dat de ouderdieren hun jongen niet meer verzorgen.
Recreanten moeten zich in de bossen op de grens van Friesland en Drenthe aan de toegangsregels houden, aldus BIJ12.