Miljoenensubsidie voor UMCG-onderzoek naar therapie voor uitbehandelde kankerpatiënten

Het protonentherapiecentrum van het UMCG, waar mensen met kanker behandeld worden
Het protonentherapiecentrum van het UMCG, waar mensen met kanker behandeld worden © Jos Schuurman/FPS
Een internationaal onderzoeksnetwerk onder leiding van het UMCG heeft een EU-subsidie van 2,6 miljoen euro gekregen voor onderzoek naar een immuuntherapie voor patiënten met lymfeklierkanker.
De zogeheten CAR-immuuntherapie is een relatief nieuwe behandeling waardoor sommige uitbehandelde patiënten toch beter worden.
Bij de patiënt worden T-cellen (een bepaald type witte bloedcellen) uit het bloed gehaald. Deze cellen, die een belangrijke rol spelen in de afweer van het lichaam tegen kankercellen, worden in een laboratorium genetisch aangepast. Er wordt een zogeheten CAR (Chimere Antigen Receptor) aan de T-cel toegevoegd.

Revolutionaire ontwikkeling

Dat leidt er uiteindelijk toe dat de aangepaste T-cel de kankercellen herkent en aanvalt. Het eigen afweersysteem van de patiënt wordt dus getraind om de kankercellen uit te schakelen.
Onderzoeksleider Edwin Bremer noemt deze behandeling 'een revolutionaire vooruitgang' in de kankergeneeskunde. Volgens hem slaat deze specifieke immuuntherapie in ongeveer de helft van de gevallen aan bij patiënten met een bepaalde vorm van lymfeklierkanker.

Kostbare tijd winnen

Met de verkregen subsidie gaat het UMCG samen met universiteiten en biotechbedrijven het productieproces van CAR T-cellen optimaliseren voor lokale productie in het ziekenhuis. Daarnaast richten de onderzoekers zich op de ontwikkeling van een nieuwe generatie CAR T-cellen met nieuwe technieken.
Met de productie in het eigen ziekenhuis wordt kostbare tijd voor de patiënt gewonnen. Voorheen vond de productie in Amerika plaats. Dit duurde vier tot zes weken; tijd die uitbehandelde patiënten vaak niet meer hebben.
Om deze veelbelovende nieuwe kankerbehandeling in eigen huis te produceren heeft het UMCG in 2020 een subsidie gekregen. Met de nieuwe Europese subsidie kan de therapie worden verbeterd.