Rechtbank wil meer onderzoek naar brandstichter kerkverenigingsgebouw Uithuizen

De brandweer was snel ter plaatse in Uihuizen
De brandweer was snel ter plaatse in Uihuizen © WIm Henstra/ 112 Groningen
De rechtbank van Groningen wil dat er meer onderzoek gedaan wordt naar de psychische gesteldheid van een 34-jarige man uit Muntendam die verdacht wordt van brandstichting in het kerkverenigingsgebouw De Rank in Uithuizen. Dat gebeurde op 9 februari van dit jaar.
Op die dag bracht de man een bezoekje aan een kennis van hem in Uithuizen. Dat deed hij wel vaker, maar op die dag had de kennis geen tijd. De Muntendammer liep daarna over straat. Omdat hij koud was geworden liep hij naar het leegstaande kerkgebouw in het centrum van Uithuizen. Om binnen te komen sloeg hij een raam in.

Spiritus, jute en wc-rol

Maar in het leegstaande kerkgebouw was het ook koud. In het gebouw vond de man een fles spiritus, wat jute en een wc-rol. Hij besloot brand te stichten op het tapijt op een podium in het gebouw. Toen het flink begon te roken, liep hij het kerkgebouw uit om een boodschap te doen.
Toen hij terugkeerde naar zijn warme kerkkachel, stond de brandweer al te blussen. Die was met groot materieel uitgerukt en had de brand snel onder controle. Het bleef bij rookontwikkeling.

Geen mensenlevens in gevaar

Volgens de officier van justitie is er bij de brandstichting wél gevaar geweest voor 'goederen', maar gelukkig niet voor mensenlevens. Uit onderzoek kwam naar voren dat in de directe omgeving van De Rank op het moment geen mensen aanwezig waren, ook niet in een naastgelegen pizzeria.
Ik ben gewoon dom geweest
De verdachte
De officier neigde aanvankelijk naar de maatregel tbs voor de man, maar opperde ook de mogelijkheid voor psychische behandeling voor de man vanuit de gevangenis. 'Of hij daar beter van wordt is maar de vraag.' Ze vroeg aan de rechtbank om over de verschillende mogelijkheden een oordeel te vellen. 'Ik vind het een heel lastige zaak', zei ze.

Schizofrenie en drank- en druggebruik

De rechtbank wil liever nog geen tbs voor de man. Dat kwam op zitting naar voren. Zij wil dat er gekeken wordt naar een alternatief voor de Muntendammer, die onder meer lijdt aan schizofrenie en kampt met stoornissen door drank- en druggebruik.
Hij zou met zijn verschillende problemen in een zogeheten 'dubbeldiagnose-kliniek' passen. Dat is een kliniek die met behandelingen de verslavingen maar ook de psychische problematiek van een persoon aanpakt.
Om de mogelijkheden voor deze kliniek een kans te geven, moet een nieuw psychiatrisch - en reclasseringsrapport over de Muntendammer worden opgesteld. En dat kost veel tijd. Daarom werd de strafzaak vandaag voor drie maanden uitgesteld.

Belofte om mee te werken

De Muntendammer beloofde de rechters mee te werken aan de nieuwe onderzoeken. 'Ik ben gewoon dom geweest', zei hij. Op zijn strafblad staan veelal overlastgevende feiten. Voor brandstichting is hij niet eerder veroordeeld geweest.
Volgens deskundigen kunnen de feiten hem verminderd worden aangerekend.