Beeld van opa en kleinzoon verkozen tot mooiste foto van Groningen

De foto van een grootvader met zijn kleinzoon werd door het publiek verkozen tot mooiste foto van Groningen
De foto van een grootvader met zijn kleinzoon werd door het publiek verkozen tot mooiste foto van Groningen © Marga de Groot-Kuiper
De foto van een opa met zijn kleinzoon op een boerderij in Spijk is gekozen tot mooiste foto van de Das Pas Grunnen-fotowedstrijd. Met 44 procent van de stemmen neemt fotograaf Marga de Groot-Kuiper de publieksprijs mee haar huis.
Een oude man en een klein jongetje kijken samen door een vies raam naar buiten. Waar ze naar kijken of waar ze aan denken, daar kan iedereen die de foto bekijkt alleen maar naar gissen. Van de vijf door de jury uitgekozen foto's is de foto van Marga de Groot-Kuiper verreweg de favoriet bij de stemmers. De foto haalde ruim 1.100 stemmen binnen, oftewel 44,1 procent van het totaal aantal stemmen.
De man op de foto is Marga's schoonvader Harry, die met zijn kleinzoon Mees (de zoon van Marga) in een oude boerderij door het raam kijkt. Het is een boerderij in Spijk die het tweetal weleens vaker op zoekt, omdat Mees wel van avonturen houdt. Dat de foto van haar in de prijzen viel, kwam echter als een verrassing. 'Ik had dit niet verwacht, wat superleuk. Al vond ik alle andere foto's óók mooi. Alle stemmers bedankt', zegt De Groot-Kuiper, terwijl ze de oorkonde met de uitslag in ontvangst neemt.
Genomineerden Das Pas Grunnen-fotowedstrijd stellen zich voor

Voorselectie

Gedurende twee weken konden kijkers en lezers van RTV Noord stemmen op hun favoriete foto uit de Das Pas Grunnen-fotowedstrijd. De voorselectie is gemaakt door een driekoppige jury, bestaande uit RTV Noord-gezicht Petra Mulder, landschapsfotografe Rianne Mellema en evenementenfotograaf Alwin van Wijngaarden. Zij bestudeerden de 939 inzendingen en kozen een winnaar in de categorieën landschap, architectuur, mensen, dieren en 'typisch Gronings'.
De jury koos de foto van De Groot-Kuiper als winnaar in de categorie mensen. Zij prijzen de foto vanwege de tegenstellingen. 'Het contrast tussen de oude man en de jongen, maar ook tussen donker en licht', zegt jurylid Rianne Mellema.
'We hebben gelet op de originaliteit en toch ook wel gekozen voor de foto die onze aandacht trok, waar we lang naar bleven kijken', zegt Mellema, die blij was dat de de knoop niet in haar eentje door te hoefde hakken.
Beeld van opa en kleinzoon verkozen tot mooiste foto van Groningen

Waardecheque

De vijf winnaars ontvangen een waardecheque van Foto Sipkes ter waarde van 260 euro, die ze mogen besteden aan camera- of verrekijkerbenodigdheden. Daarnaast worden hun foto's vanaf woensdag 3 augustus tentoongesteld als mini-expositie in de bibliotheek van Stadskanaal.