Verenigde Staten informeerden naar Gronings gas

Scheuren in een muur ontstaan door aardbevingen
Scheuren in een muur ontstaan door aardbevingen © Sirina Scheppers
De Verenigde Staten hebben Nederland begin dit jaar gevraagd naar meer gaswinning in Groningen, om zo krapte op de wereldwijde gasmarkt te voorkomen.
Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van documenten die de krant opvroeg.

Vraag nog vóór de Russische inval

De vraag vanuit de Verenigde Staten kwam ruim een maand voor de Russische inval in Oekraïne, op 19 januari. Uit de documenten werd duidelijk dat de VS zo snel mogelijk met Nederland wilde bellen over de rol die productieverhoging in Groningen kan spelen voor het veiligstellen van genoeg gasproductie in Europa.
Dat gesprek vindt plaats op 25 januari. In het gesprek wil de VS weten hoeveel gas Nederland dit jaar en volgend jaar uit Groningen wint, en wordt er gevraagd hoeveel gas Nederland uit Rusland importeert. Volgens een verslag leggen de Nederlandse ambtenaren in het gesprek uit dat Groningse gaswinning 'zeer beperkt mogelijk is'.

Geen verzoek tot gaswinning

Dat standpunt lijkt op de uitspraken van gaswinning-staatssecretaris Hans Vijlbrief en minister-president Mark Rutte. Zij zeggen dat het weer opendraaien van de Groningse gaskraan alleen 'het allerlaatste redmiddel' is. Meer gaswinning wordt echter niet uitgesloten.
Eerder al informeerden andere Europese landen, zoals Duitsland, naar Gronings gas. De Amerikanen dienden na het gesprek vooralsnog geen officieel verzoek tot meer gaswinning in.

Gasprijzen waren al hoog

De energieprijzen waren begin januari al wekenlang hoog omdat Rusland gasleveringen had verminderd. De VS verwachtten toen al een Russische inval in Oekraïne, die op 24 februari plaatsvond.