Zevenhuister scheerkampioen neemt schapen in Stad onder handen: 'Ik ben gek op ze'

Al hangend scheert Johannes Kloosterhuis een van de schapen
Al hangend scheert Johannes Kloosterhuis een van de schapen © Mirre van de Klok/OOG TV
Op de Zernikecampus in de stad Groningen werden 150 schapen dinsdag verlost van hun wol. Dit gebeurde door niemand minder dan Johannes Kloosterman. Hij is drievoudig Nederlands kampioen schapen scheren.
‘Gemiddeld scheer ik één schaap per anderhalve minuut’, vertelt de Zevenhuister. Hij heeft al drie jaar achter elkaar de beste schapenscheerder van ons land noemen. Voor het kampioenschap dat werd gehouden werd Kloosterman beoordeeld op snelheid, nauwkeurigheid en kwaliteit.
Omdat hij zo'n 30.000 schapen per jaar scheert, heeft Kloosterman het kunstje aardig onder de knie. ‘Ik vind het een mooi beroep, maar je moet er wel echt voor geboren zijn', vindt hij.
Zevenhuister scheerkampioen neemt 150 schapen razendsnel onder handen

Zonder wol warmer dan met wol

De herder van de schapenkudde, Nico Buitenkamp, kijkt trots toe hoe Kloosterman zijn schapen onder handen neemt. ‘Hij doet het snel en netjes; dat is voor mij echt een vereiste. Ik zoek een scheerder uit die goed is voor mijn dieren, want dat is het belangrijkste voor mij.'
Volgens Buitenkamp zijn de schapen er minder blij mee dat ze hun wol met dit warme weer verliezen. ‘Mensen denken altijd dat het zielig voor de schapen is dat ze nog wol hebben als het buiten zo warm is, maar dat klopt niet. Een schapenvacht isoleert’, legt de schaapherder uit. De schapen hebben het zonder wol dus warmer dan met wol. ‘Ik zorg wel voor schaduwplekken. Dan kunnen de dieren zelf kiezen of ze in de zon willen liggen of in de schaduw.’

Handel op nul

Als de schapen zijn geschoren blijven er kilo’s wol over. Lucratief voor de handel, zou je denken. Maar dat is tegenwoordig allesbehalve een vetpot. ‘De wol die ik heb afgeschoren is meestal bedoeld voor de handel', bevestigt Kloosterman, 'maar de handel van wol staat momenteel op nul.’ Of hij er daardoor minder plezier in heeft om de schapen te scheren? Kloosterman schudt zijn hoofd. 'Ik ben gewoon gek op schapen’, lacht hij.