Stadjer strooit gestolen geldbiljetten over snelweg

Twee biljetten van vijftig euro verdwenen achter de grille van een politieauto
Twee biljetten van vijftig euro verdwenen achter de grille van een politieauto © Politie Maasrotte/Instagram
Een 21-jarige Stadjer is gisteren met twee handlangers aangehouden. Dat gebeurde nadat de man uit Groningen gestolen geldbiljetten strooide over de snelweg A59 in Noord-Brabant.
Meerdere automobilisten zetten hun auto aan de kant om biljetten op te rapen die tijdens een politie-achtervolging uit een vluchtauto werden gegooid. 'Collega's die op de plek aankwamen, troffen een chaos aan', zegt een woordvoerder van de politie.

Supermarkttas vol biljetten

Het begon allemaal op het Veilingterrein in Rotterdam-Kralingen. Daar werd een man beroofd van een supermarkttas, met daarin een grote hoeveelheid biljetten. Agenten kregen dat te horen en zetten de achtervolging in op de auto met de verdachten van de beroving.
Via de A16 draaide de wagen de A59 op, richting Noord-Brabant. Ter hoogte van Oosterhout openden de dieven een van de raampjes, om vervolgens biljetten uit het raam te gooien. Op videoplatform Dumpert staat een filmpje waarop dat te zien is.
Ze gooiden het geld recht op onze auto
Jesse - Getuige
Jesse zat in een auto, niet ver achter de vluchtende dieven. 'Het regende geld', laat hij aan RTV Rijnmond weten. 'Ze gooiden het geld recht op onze auto. De busjes van de politie zaten er net achter.'
Jesse stopte niet om de biljetten te verzamelen. 'Ik wilde geen gevaar veroorzaken. Maar achter me zag ik in ieder geval één vrouw uitstappen.'

Mensen gaven geld terug

De politie bevestigt het verhaal van Jesse en zegt ook dat de vrouw niet de enige was die stopte om het geld te verzamelen. Meerdere weggebruikers stapten uit om de geldbiljetten op te rapen. 'Maar een aantal van die mensen heeft dat geld wel meteen overhandigd aan de politie', zegt de politiewoordvoerder.
Hoeveel geld precies is gedumpt en hoeveel mensen dat geld níet hebben teruggegeven, kan de politie niet zeggen. 'Maar het is wel zo dat het niet inleveren van dat geld strafbaar is.'

100 euro in de grille

Het is de verdachten niet gelukt om de politie van zich af te schudden. Bij Raamsdonksveer werden de drie inzittenden van de vluchtauto gearresteerd. Het gaat dus om een 21-jarige Stadjer en daarnaast ook een 17-jarige jongen uit Den Bosch en een 26-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats.
Agenten van de politie Maas-Rotte vonden eenmaal terug bij het bureau nog twee briefjes van 50 euro tussen de grille van de auto.