Afvalkunstenaar maakt hoeveelheid operatie-afval zichtbaar: 'Kan dit niet anders?'

Kunstenaar Maria Koijck laat met een recent afvalproject zien hoeveel afval tijdens een operatie verbruikt wordt
Kunstenaar Maria Koijck laat met een recent afvalproject zien hoeveel afval tijdens een operatie verbruikt wordt © YouTube-still Maria Koijck
De hoeveelheden plastic die mensen produceren én weggooien is al langer een doorn in het oog van kunstenaar Maria Koijck uit de stad Groningen. Daarom zette ze al talloze projecten op touw, vervaardigd uit plastic afval. Voor een nieuw project richtte ze haar vizier op plastic dat wordt weggegooid in het ziekenhuis.
Koijck was in een verleden actief als verpleegster in het ziekenhuis, maar heeft niet heel lang geleden ook als patiënt in het ziekenhuis gelegen. Het inspireerde haar om een kunstwerk te maken met afval dat voortkomt uit een operatie: haar eigen operatie. Koijck is namelijk geopereerd aan borstkanker en tegelijkertijd verbaasde ze zich over de hoeveelheden plastic die werden verbruikt. Ze vroeg zich af: kan dit niet anders?

Op de grote bult

'Zoals die verschrikkelijke viscose-matjes, die te pas en te onpas in ziekenhuizen worden gebruikt', zegt de kunstenaar, terwijl ze er eentje omhoog houdt. 'Omdat het uit meerdere soorten plastic bestaat, kun je het niet scheiden; je kunt er eigenlijk helemaal niks mee. Het verdwijnt op de grote bult, terwijl er per dag 900 stuks van worden gebruikt in alleen al het UMCG.'
En zo geeft Koijck nog een aantal voorbeelden van plastic voorwerpen waarvan ze vindt dat ziekenhuizen het gebruik ervan kritischer zouden moeten beoordelen. Charlotte Kumm, die binnen het UMCG onder de loep neemt hoe het duurzamer met materialen kan worden omgegaan, beaamt dat. 'We zijn soms net een afvalfabriek. Maar door tegenwoordig verschillende maatregelen te nemen - zoals afval al te scheiden aan de voorkant - hebben we minder afval dan voorheen', zegt Kumm.

Nieuwe projecten

Koijck is blij met dat antwoord, zo vertelt ze. Met het creëren van de bewustwording van de hoeveelheden afval die verbruikt worden in het ziekenhuis en de maatregelen die al zijn genomen om verspilling tegen te gaan, is voor haar de kous af. Maar daarmee is de honger naar nieuwe projecten verre van gestild. 'Als je iets wilt vertellen, moet je dat eigenlijk herhalen op een prettige manier, zodat je ermee geconfronteerd blijft worden. We zien wel weer waar het schip ditmaal strandt', lacht ze.
Afvalkunstenaar maakt hoeveelheid operatie-afval zichtbaar: kan dit niet anders?