Ten noorden van de Waddeneilanden zit nog veel meer gas dan gedacht

Een booreiland
Een booreiland © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Er kan nog veel meer gas uit de Noordzee worden gehaald dan tot nu werd aangenomen. Vooral boven de Waddeneilanden liggen nog veel nieuwe potentiële velden.
Dat meldt de NOS op basis van onderzoek dat TNO dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat werd uitgevoerd. Het instituut wijst erop dat het vanwege de hoge gasprijs ook aantrekkelijker wordt om gasvelden langer open te houden.
Omdat de markt uitgaat van een langere periode van hoge gasprijzen, denkt TNO verder dat het weer lucratief wordt om naar nieuwe gasvelden te boren.

78,2 miljard kuub

Uit het onderzoek komt naar voren dat de totale winbare voorraad met 16,8 miljard kubieke meter naar boven is bijgesteld. Er kan volgens het ministerie in totaal nog 78,2 miljard kuub gas gewonnen worden in het Nederlandse deel van de Noordzee.
De locatie van het gasveld boven Schiermonnikoog en Borkum
De locatie van het gasveld boven Schiermonnikoog en Borkum © NOS

Vooral in Noordwestelijke deel

Vooral in het noordwestelijke deel van de Noordzee boven de Waddeneilanden liggen nog nieuwe velden met potentieel die de afhankelijkheid van Russisch gas in Nederland en Europa zouden kunnen verminderen.
De winning van dat gas is niet onomstreden. Zo verzetten de Nederlandse en Duitse Waddeneilanden zich tegen de exploitatie van het veld dat het olie- en gasbedrijf ONE-Dyas in productie neemt boven Schiermonnikoog en Borkum.

Zes bezwaarschriften

Zo zijn er al zes bezwaarschriften ingediend en hebben Schiermonnikoog en Borkum de handen ineen geslagen om boven hun eilanden geen nieuwe boringen toe te staan.
Milieuorganisaties vinden het boren naar gas achterhaald en pleiten voor versnelde energiebesparing en de ontwikkeling van duurzame alternatieven.