Aardgascondensaat gaat nu over de weg, station Roodeschool is back-up

Het aardgascondensaat overlaadstation in Roodeschool
Het aardgascondensaat overlaadstation in Roodeschool © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Enige opluchting in Roodeschool. Noordgastransport gaat aardgascondensaat vanaf nu met vrachtwagens vervoeren. Daardoor is het overlaadstation in Roodeschool aanzienlijk minder vaak nodig.
Dorpsbewoners willen al jaren dat het overslagstation vertrekt uit het dorp. Aardgascondensaat is een giftige en explosieve stof. Het komt vrij bij de winning van aardgas.

Opslag zat vol

Noordgastransport rijdt sinds vorige week met zes tot negen tankwagens per dag vanuit de Emmapolder naar Rotterdam. Het bedrijf heeft een opslaglocatie in de polder vlakbij de Eemshaven. Het condensaat is afkomstig van gaswinning op de Noordzee.
De opslag dreigde vol te raken nadat het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) het vervoer per spoor eind mei stillegde. Het overslagstation in Roodeschool was volgens de toezichthouder niet veilig. Noordgastransport moest maatregelen nemen om de veiligheid op en rond de installaties te verhogen.
Inmiddels zijn alle maatregelen genomen, laat Kees Mark namens de directie van Noordgastransport weten. 'Vrijdag gaat het SodM het station herkeuren. We verwachten dat hij vrijgegeven wordt. Maar aangezien de opslag vol dreigde te raken, hebben we snel een vergunning aangevraagd voor vervoer met vrachtwagens en die gelukkig gekregen.'

Roodeschool achter de hand

Als Noordgastransport het overslagstation in Roodeschool weer mag gebruiken, dan zal dat waarschijnlijk alleen bij dringende gevallen zijn: 'We willen zo min mogelijk treinen laten rijden en zoveel mogelijk met vrachtwagens oplossen. Mocht het over de weg stagneren, bijvoorbeeld door boerenacties, dan hebben we Roodeschool achter de hand', zegt Mark.
De directeur benadrukt dat er zeker nog wel eens een trein moet rijden om aardgascondensaat op te halen in Roodeschool. 'Maar we hebben begrip voor de situatie in het dorp. Inmiddels hebben we een projectgroep opgericht om een oplossing te vinden om weg te gaan uit Roodeschool.'

Dorpsbelangen: 'Onzekerheid blijft'

Voorzitter Jack van Dijken van Dorpsbelangen Roodeschool is blij dat er minder treinen gaan rijden, maar ziet het liefst een structurele oplossing: 'We blijven vechten tegen de verlading in Roodeschool. Op steenworp afstand is een kinderdagverblijf. Als het misgaat, gaat het goed mis.'
Dorpsbelangen-bestuursleden Jack van Dijken en Martijn Samshuijzen (archief)
Dorpsbelangen-bestuursleden Jack van Dijken en Martijn Samshuijzen (archief) © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Van Dijken hoopt dat het vertrek snel wordt aangekondigd. Hij ziet het dat leeft onder zijn mede-dorpsbewoners: 'Het zit onder de huid van mensen. Ze hebben al bevingsschade, woningen moeten worden versterkt. De onzekerheid blijft bij mensen.'

Kabinet is bezig met verplaatsing

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw liet eerder al weten dat het overlaadstation wat hem betreft weggaat uit Roodeschool. De voltallige Tweede Kamer riep vlak voor het zomerreces in een motie ook al op dat het kabinet 'alle noodzakelijke stappen moet zetten' om verhuizing uit het dorp mogelijk te maken.