Gedrag in uitgaansleven Stad verandert: seks- en drugstrainingen op poten gezet

Dat het Groninger uitgaansleven veel te bieden heeft, kunnen veel studenten beamen. Maar nu de lockdowns tot het verleden behoren, merkt nachtburgemeester Merlijn Poolman dat de uitgaansetiquette min of meer was verdwenen. Het zorgde voor het laatste zetje in de rug om seks- en drugstrainingen in het leven te roepen.
'Die zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat studenten goed omgaan met dingen waarmee ze over het algemeen toch wel in aanraking komen', legt hij uit. De trainingen, die worden gegeven door de vrijwilligers van de Nachtraad (een stichting die zich inzet voor een veilig nachtleven) en de GGD, maken bij studenten duidelijk welk gedrag prima is of juist totaal niet.
'Het is niet dat we alleen maar wijzen op de gevaren. Integendeel', nuanceert Poolman. 'We willen juist het leuke van seks en drugsgebruik benadrukken, maar je moet niet in situaties terechtkomen waarin het niet leuk wordt. Om dat te voorkomen, worden de trainingen gegeven.'

'Gevaren duidelijk maken'

De veiligheidstrainingen worden volgens de nachtburgemeester van Stad taboeloos gegeven. 'Neem het drugsgebruik bijvoorbeeld. We weten heus wel dat studenten middelen gebruiken, maar we willen niet dat ze in het ziekenhuis belanden, verslaafd raken of dingen doen die ze niet willen als ze onder invloed zijn. Dus de trainingen hebben een positieve insteek, maar we willen wel duidelijk maken wat de gevaren zijn.'
Veel problemen kun je voorkomen door een beetje basiskennis
Merlijn Poolman - Nachtburgemeester Groningen
Rest de vraag waarom studenten zich überhaupt voor seks- of drugstrainingen zouden opgeven, maar volgens Poolman is dat absoluut het probleem niet. 'Aanmelden gebeurt in eerste instantie via studie- of studentenverenigingen. Zij laten geïnteresseerde leden als het ware in groepen bij ons komen, waarna ze een training volgen.' Poolman voegt eraan toe dat de studentenverenigingen de trainingen stimuleren omdat ze de thema's hoog in het vaandel hebben staan.
Nachtburgemeester Merlijn Poolman
Nachtburgemeester Merlijn Poolman © RTV Noord

Thema's bespreken

De aanvragen voor de trainingen stromen al binnen vanuit Vindicat, Albertus Magnus en diverse studieverenigingen, zegt Poolman. In samenwerking met de GGD zijn er trainingen opgezet. Wij staan weliswaar in contact met de studenten, maar zulke trainingen moet je overlaten aan professionals', vindt hij. Het gaat om workshops die een aantal uren in beslag nemen en waarbij onder begeleiding het gesprek wordt aangegaan over thema's en eigen ervaringen.
'Stel dat je geen oudere zus of broer hebt waarmee je het over dit soort onderwerpen kunt hebben, of je bent een internationale student uit een land waar seks en drugs in de taboesfeer zitten, dan denk ik dat je veel problemen kunt voorkomen door een beetje basiskennis', besluit Poolman.
Het is de bedoeling dat de eerste veiligheidstrainingen in de KEI-week, die 15 augustus van start gaat, worden gegeven.