Waterbedrijf Groningen over dalend waterpeil: 'We zitten op een omslagpunt'

De Drentsche Aa
De Drentsche Aa © Joyce Kranenborg/RTV Noord
‘We zitten aan de grens van ons kunnen als het over drinkwater in Groningen gaat.' Dat zegt Martin Leeuwerke van Waterbedrijf Groningen over de droogte en warmte die zorgen voor een dalend waterpeil in de Drentsche Aa, de belangrijkste drinkwaterbron van onze provincie. 'Dat houdt in dat we niets over hebben. Dat kan betekenen dat we met minder water moeten leven of dat de druk omlaag gaat.’
Door de aanhoudende droogte is er inmiddels landelijk sprake van een 'feitelijk watertekort' en bepaalt het landelijke Managementteam Watertekorten hoe het schaarse water in Nederland wordt verdeeld. Ook in Groningen zit de situatie niet ver van het omslagpunt, weet manager watervoorziening Leeuwerke. 'Het is zaak om waakzaam te zijn en zorgvuldig met ons water én drinkwater om te gaan.'
Een groot deel van het drinkwater voor Groningse huishoudens en het bedrijfsleven komt uit de Drentsche Aa. Waterbedrijf Groningen bereidt zich al langer voor op een nog verder dalend waterpeil in het gesloten beekstelsel.

Eén minuut minder douchen

Voor de Drentsche Aa, dé bron van het drinkwater, lijkt de situatie nijpender. Dus kunnen - móeten we misschien wel - als burger ook wat doen, vindt Leeuwerke. ‘Dat is eigenlijk heel eenvoudig. We douchen gemiddeld acht minuten per dag. Als we één minuut minder douchen of vaker de spaarknop van de wc gebruiken, dan scheelt dat vijf liter per persoon per dag. Dan zouden we al enorm geholpen zijn.
Besparen dus, maar ook geen dingen doen die anders misschien heel normaal zijn. 'Zeker geen tuinen sproeien of de auto wassen in deze periode. Zo simpel kan het zijn', aldus Leeuwerke.
Dit zijn aanbevelingen, benadrukt Leeuwerke, want het waterbedrijf heeft niet de macht om deze zaken te eisen van de Groningers. Mocht het drinkwatersysteem nog verder zonder druk komen te staan en de situatie echt penibel worden, dan kan de veiligheidsregio wellicht wel knopen doorhakken. ‘Daar is nog geen sprake van. Maar we vragen iedereen om een bijdrage te leveren, voordat het zover komt.’

Ook bewustwording bij industrie nodig

‘In de Drensche Aa zitten we het nabij het omslagpunt om minder water in te gaan nemen om drinkwater van te maken. We hebben de afgelopen dagen een paar forse buien gehad, dat heeft de hoeveelheid water die voorbijkomt weer iets verhoogd. Maar dat is een piekje. We hebben de afgelopen vijf jaar drie keer moeten besluiten om de waterinname te beperken vanwege de warmte en de droogte', aldus Leeuwerke.
Als de waterinname niet meer lukt, wat zijn dan nog de opties? ‘We doen ons best, samen met de provincie, om die situatie voor te blijven. We hebben ook nadrukkelijk contact met de industrie. We zijn ook fanatiek bezig om de bewustwording en de reductie bij de grote bedrijven voor elkaar te krijgen.’
Sinds maart is er in ons land nauwelijks regen gevallen. Elders in het land is er ook een tekort aan water dat gebruikt wordt voor beregening, dat gebruikt wordt door boeren en tuinders. In het oosten en het zuiden van het land geldt op sommige plekken inmiddels een beregeningsverbod.
In Groningen is zo'n verbod nog niet aan de orde. Vanuit het IJsselmeer kan vooralsnog genoeg water deze kant op worden gepompt om de sloten en kanalen in onze provincie te vullen. Voor de duidelijkheid: er komt geen oppervlaktewater uit het IJsselmeer in de Drentsche Aa terecht.