Miljoenen of niet, FC Groningen wil Strand Larsen behouden: 'Wij willen óók presteren'

Jørgen Strand Larsen
Jørgen Strand Larsen © OrangePictures
Het zijn spannende tijden voor Jørgen Strand Larsen. In de afgelopen dagen is de belangstelling voor de 22-jarige centrumspits van FC Groningen enorm toegenomen. Het Engelse Middlesbrough, dat uitkomt in het Championship, heeft volgens Noorse media een bod van zo'n tien miljoen euro neergelegd bij FC Groningen. Alleen willen de Groningers hun aanvalsleider niet kwijt.
Er is de laatste jaren het een en ander veranderd bij FC Groningen. Waar de club eerder jaarlijks genoodzaakt was om de beste spelers te verkopen bij een goed bod, kan de Trots van het Noorden tegenwoordig makkelijker nee zeggen tegen zulke biedingen.
Dat heeft alles te maken met de ambitie van FC Groningen, maar ook met de financiële positie van de club. Zo werd een duur investeringsfonds afgekocht en zit er tegenwoordig behoorlijk wat spek op de botten, met een eigen vermogen van zo'n tien miljoen euro. Na het vertrek van Bjorn Meijer naar Club Brugge, voor zes miljoen euro, waren de financiën voor het huidige seizoen al gauw op orde. Verkopen is niet langer een noodzaak.

Achter het net gevist

Daarom staat technisch directeur Mark-Jan Fledderus niet te springen om Strand Larsen, een belangrijke pijler van FC Groningen, zomaar te verkopen. Zo veegde hij al een bod van het Italiaanse Bologna, dat acht miljoen euro voor de Noor over had, van tafel. Daar komt bij dat FC Groningen vindt dat er momenteel geen speler in de selectie zit die de plek van Strand Larsen zomaar kan innemen.
FC Groningen heeft aangegeven dat Strand Larsen niet te koop is
Tore Pedersen - Zaakwaarnemer Jørgen Strand Larsen
Fledderus is al maanden met zijn scoutingsteam op zoek naar een eventuele opvolger voor de Noor, maar viste al enkele malen achter het net. Er werd bakzeil gehaald bij onder anderen Jens Odgaard (nu AZ) en Giacomo Vrioni (nu New England Revolution).

'Het juiste moment om een stap te maken'

Met die argumenten heeft Strand Larsen zelf niet zoveel te maken. De spits heeft al vaker aangegeven graag in een van de topcompetities van Europa te willen spelen. 'Ik denk dat het ook het juiste moment voor hem is om een stap te maken', zegt Tore Pedersen, zaakwaarnemer van de Noorse aanvaller.
Pedersen was de afgelopen dagen in Groningen om in gesprek te gaan met Fledderus en Strand Larsen. Over de aard van die gesprekken, de toegenomen belangstelling en de positie van de spits zelf, wil de belangenbehartiger niks kwijt. Woensdagmiddag stapte Pedersen onverrichter zaken weer in het vliegtuig naar Noorwegen. De boodschap van FC Groningen is volgens de zaakwaarnemer heel duidelijk: 'Ze hebben aangegeven dat Strand Larsen niet te koop is.'
Jørgen Strand Larsen in duel met een tegenstander tijdens het oefenduel met Osasuna
Jørgen Strand Larsen in duel met een tegenstander tijdens het oefenduel met Osasuna © OrangePictures

Klinkklare onzin

Zelf houdt de spits, die eigenlijk altijd openstaat voor interviews, zijn kaken stijf op elkaar. Strand Larsen laat wel weten dat het moeilijke dagen voor hem zijn geweest, maar daar laat hij het bij.
Dat hij dinsdag al in Engeland zou zijn geweest voor een medische keuring, zoals online op supportersfora van Middlesbrough beweerd wordt, doet hij wel af als klinkklare onzin. Woensdag stond de aanvaller vanwege een kleine blessure niet op het trainingsveld van Corpus den Hoorn.
Misschien dat hij later alsnog een mooie stap kan zetten
Mark-Jan Fledderus - Technisch directeur FC Groningen
Fledderus haalde Strand Larsen twee jaar geleden voor zo'n 1,1 miljoen euro op bij het Noorse Sarpsborg 08. Mede daarom zal de Noors international zelf van mening zijn dat FC Groningen niet heel lang meer torenhoge biedingen kan weigeren, waarmee hij in één klap de duurste speler ooit van FC Groningen kan worden. Dat record staat sinds 2010 op naam van de Zweed Marcus Berg die voor tien miljoen werd verkocht aan Hamburger SV.

Absolute hoofdprijs

'We zijn trots op de ontwikkeling van Jørgen', zegt Fledderus. 'Dat andere clubs geïnteresseerd zijn is hartstikke mooi, maar wij willen óók presteren en hebben dat Jørgen duidelijk gemaakt. Dat gebeurde in een open gesprek, waarbij we hebben aangegeven dat we hem alleen voor de absolute hoofdprijs willen verkopen', legt hij uit.
In dat gesprek gaf Fledderus aan dat zo'n bod voor de laatste oefenwedstrijd tegen Osasuna op tafel moest liggen, maar de gewenste som geld bleef uit. 'En nu proberen wij er alles aan te doen om Jørgen binnenboord te houden en hem tevreden te houden. Hij begrijpt ons als club ook heel goed, en wij willen nu met hem in gesprek omdat hij misschien ook wel een opwaardering van zijn contract verdient. Misschien dat hij later alsnog een mooie stap kan zetten', aldus Fledderus via het clubkanaal van FC Groningen.
Bekijk hieronder de toelichting van Fledderus. Vanaf 3:00 minuten heeft hij het over de situatie van Strand Larsen