LTO vrijdag namens boerenorganisaties in gesprek met Remkes: 'We trekken samen op'

Omgekeerde vlag en spandoek op een viaduct over de A7 bij Zuidbroek
Omgekeerde vlag en spandoek op een viaduct over de A7 bij Zuidbroek © RTV Noord
Boerenbelangenorganisatie LTO gaat vrijdag namens de sector een 'gezamenlijke boodschap' overbrengen aan het kabinet. Dat is de uitkomst van vooroverleg tussen acht landbouworganisaties en actiegroepen over de 'stikstofbemiddeling' door Johan Remkes.
Aan het overleg deden ook de actiegroepen Agractie en Farmers Defence Force (FDF) mee, die steeds hebben gezegd weinig te voelen voor de door het kabinet ingezette bemiddeling. Die scepsis wordt breder gedeeld, werd de afgelopen avond opnieuw duidelijk tijdens het vooroverleg, meldt de NOS.

Geen vertrouwen in geregisseerd overleg

'Onze boeren hebben geen vertrouwen in het door de regering geregisseerde overleg', staat in een gezamenlijke verklaring. Toch gaat LTO er vrijdag dus naartoe. Inhoudelijk zitten de acht organisaties naar eigen zeggen op één lijn. 'Dat betekent dat we samen optrekken.'
LTO zal namens de organisaties vrijdag hun standpunt overdragen en de uitkomsten terugkoppelen naar de overige partijen. Vervolgens worden 'verdere stappen afgestemd'.
Johan Remkes
Johan Remkes © RTV Noord
Acht boerenorganisaties bij vooroverleg
Tijdens het vooroverlegzaten acht organisaties aan tafel: Agractie Nederland, Dutch Dairymen Board, Farmers Defence Force, LTO Nederland, de Nederlandse Akkerbouw Vakbond, de Nederlandse Melkveehouderij Vakbond, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en de Producenten Organisatie Varkenshouderij.

FDF: 'Harde afspraken gemaakt'

Voorman Mark van den Oever van FDF, eerder kritisch over de toezegging van LTO om vrijdag aan te schuiven, zegt nu dat hij vertrouwen heeft in de afvaardiging van LTO. Volgens hem zijn de afgelopen avond in Nijkerk 'harde afspraken gemaakt', al wil hij niet zeggen wat die inhouden.
Na de terugkoppeling van LTO wil Van den Oever kijken wat er vervolgens gaat gebeuren. Nieuwe boerenprotesten de komende tijd sluit hij niet uit. 'Alle opties liggen op tafel', zegt hij. 'Boeren zitten op het puntje van hun stoel.'