Stadjer en zijn gezin ontsnappen aan drama in Duits hotel: 'We zijn nog gezond, dat telt'

Hulpdiensten bij het hotel nadat een vrachtwagenchauffeur tegen het gebouw is aangereden
Hulpdiensten bij het hotel nadat een vrachtwagenchauffeur tegen het gebouw is aangereden © Eigen foto
'Wat als?' Willem Bult heeft die vraag zich de afgelopen dagen vaak gesteld. Vorige week reed een vrachtwagenchauffeur met zijn truck dwars door het hotel dat de 51-jarige Stadjer met zijn gezin bestiert in het Duitse dorpje Ramsbeck. Wonder boven wonder vielen er geen dodelijke slachtoffers.
Sinds het ongeluk verblijven Bult en zijn gezin in een hotel van vrienden, iets verderop in het dorpje in Noordrijn-Westfalen. 'In ons eigen hotel is nu instortingsgevaar', zegt Bult. Een schamper lachje volgt, maar het is een lach van een boer met kiespijn en dat beseft hij als geen ander. 'Dit had heel anders kunnen aflopen, want normaal gesproken had ik dit niet kunnen navertellen.'
Duitse brandweerlieden zijn ook 's avonds bezig bij het hotel waar na het ongeluk instortingsgevaar is
Duitse brandweerlieden zijn ook 's avonds bezig bij het hotel waar na het ongeluk instortingsgevaar is © Eigen foto

Samenloop van omstandigheden

Met die laatste opmerking doelt Bult op de samenloop van omstandigheden van vorige week dinsdag, toen het ongeluk plaatsvond. Met zijn gezin luncht Bult normaal gesproken rond het middaguur op de begane grond van Hotel Ramsbecker Hof, waarin ze zelf op de bovenverdieping wonen.
'Ondertussen wacht ik dan op de drankenleverancier die vrijwel altijd tussen 12.00 en 12.30 uur langskomt', vertelt hij. 'Alleen bij toeval was die er 's ochtends om 08.30 uur al. Dus toen hij was vertrokken, besloten we om daarna inkopen voor het hotel te gaan doen.'
Samen met zijn vrouw en 8-jarige dochter gaat Bult op pad, terwijl hun 10-jarige zoon Aitof in het hotel achterblijft. Omdat het doen van de inkopen wat uitloopt, schiet de gezamenlijke gezinslunch er bij in. 'En dat was maar goed ook', zegt Bult. Om exact drie minuten over twaalf boort een vrachtwagen zich in de voorzijde van het hotel. De hele voorgevel ligt in puin en het gebouw schudt op haar grondvesten.
Vrachtwagen boort zich in Duits hotel van Stadjer Willem Bult
Buiten vakantietijd is het altijd druk en wemelt het zeker rond het middaguur van de kinderen
Willem Bult, hotelpachter

Oorverdovend geluid

Het gebeurt exact op de plek waar het gezin anders aan tafel had gezeten en waar ook hotelgasten een natje en een droogje kunnen halen. Op privé-camerabeelden is te zien hoe de crash een oorverdovend geluid en de nodige schade veroorzaakt.
'Tijdens het ongeluk was er bijna niemand op straat, maar buiten vakantietijd is het altijd druk en wemelt het zeker rond het middaguur van de kinderen die net uit school komen. Die school zit namelijk achter ons hotel. Je wilt er niet aan denken hoe het óók had kunnen aflopen.'

Vermoedelijke onwelwording

Hoewel de oorzaak van het ongeluk nog uit politieonderzoek naar voren moet komen, denkt Bult bijna zeker te weten dat de chauffeur van de vrachtwagen, die een lading grind vervoerde, onwel is geworden. 'Gelukkig is die man aan de beterende hand', zegt hij.
'Mijn zoon die nog in het hotel zat, is zich rot geschrokken van wat er is gebeurd. Wij hebben onze kinderen altijd geleerd dat als er wat aan de hand is en wij er niet zijn, ze alles moeten achterlaten, het hotel moeten verlaten, en meteen naar de buren moeten gaan. Dat heeft Aitof keurig gedaan', aldus Bult.
Ik heb geen idee hoe het nu verder moet
Willem Bult, hotelpachter

'Toekomst weggerukt'

'Hoe het nu met het hotel verder gaat, durf ik niet te zeggen', vervolgt de Stadjer, die in de voorbije dagen vooral druk was met administratieve zaken. Nadat hij het familiehotel met zeven kamers in 2018 onder zijn hoede nam en daarmee onder meer de moeilijke coronaperiode overleefde, had hij de boel naar eigen zeggen juist weer aardig op de rit.
'Maar nu is de toekomst die we voor ons zagen ineens weggerukt. En om eerlijk te zijn heb ik geen idee hoe het nu verder moet. Maar mijn gezin en ik zijn nog gezond. Dat is wat telt. Wij hebben ons altijd gered, dus dat gaat ons nu ook weer lukken.'
Willem Bult met zijn twee kinderen voor het afgezette terrein rondom het hotel
Willem Bult met zijn twee kinderen voor het afgezette terrein rondom het hotel © Eigen foto