'Super sportpromotor' Kees Bijmolt (75) overleden: 'Hij deed alles voor Appingedam'

Kees Bijmolt in Appingedam
Kees Bijmolt in Appingedam © RTV Noord
Kees Bijmolt is op 75-jarige leeftijd plotseling overleden. Dat maakte zijn zoon bekend op Facebook. Bijmolt is vooral bekend van de Stadsloop Appingedam en was verder ook zeer actief in de Groningse sportwereld.
Bijmolt was vijftien jaar lang (1999-2013) het gezicht van de Stadsloop Appingedam. Hij haalde in die jaren de wereldtop naar de tien-kilometerloop en het evenement kreeg onder zijn leiding landelijk aanzien. In 2013 ontving hij een koninklijke onderscheiding en een jaar later mocht hij de Provinciale Sportprijs in ontvangst nemen.

'Kees deed alles voor de promotie van Appingedam'

Oud-sportjournalist Dick Heuvelman heeft Bijmolt door de jaren heen veel meegemaakt. 'Heel triest en volledig onverwacht. Hij heeft de Stadsloop zodanig opgewaardeerd dat het een mooie promotie voor Appingedam werd. Hij kon heel goed organiseren. Zijn streven was altijd om de top van de Stadsloop net zo goed te laten zijn als de top van de 4 Mijl van Groningen en dat is hem ook altijd wel gelukt. Kees was iemand die alles deed voor de promotie van de stad Appingedam. Hij was een super sportpromotor voor Appingedam en een super organisator', aldus het sportgeweten van het Noorden.
Een portret van Kees Bijmolt

Schaatsmarathon Appingedam

Kees Bijmolt was ook mede-organisator van de schaatsmarathon die op zaterdag 11 februari 2012 in Appingedam werd gehouden. Dat deed hij samen met Hans Meijer, die sindsdien zeer goed bevriend is geraakt met Bijmolt. 'Ik wilde die winter een schaatsmarathon organiseren in Appingedam, maar ik kreeg dat niet alleen voor elkaar. Ik belde hem destijds en toen zei hij: Ik wil eigenlijk niks meer doen, maar vertel eens. Nou, toen legde ik het hem uit. Hij zei: Kom morgen maar even langs voor een kop koffie. En toen ik daar kwam, had ik het idee dat hij het draaiboek al klaar had', lacht Meijer.
Hij was altijd positief en enthousiast
Hans Meijer

'Enorme frustratie' WK wielrennen

Bijmolt bleef altijd betrokken bij de sport, weet Heuvelman maar al te goed. 'Zijn laatste bemoeienis was met het WK Wielrennen, dat in Groningen en Drenthe zou zijn. Hij had geregeld dat Appingedam een van de plaatsen was waar gestart zou kunnen worden, maar dat ging dus niet door. Hij was zo teleurgesteld daarover, dat hij tot op de bodem heeft uitgezocht welke politici daar in Groningen verantwoordelijk voor waren. Ja, Kees was echt een betrokken man en hij deed alles voor Appingedam.'
Meijer voegt daar aan toe: 'Kees en ik hadden het financieel binnen een maand voor elkaar dat het zou kunnen. De UCI (Internationale Wielerunie) is hier ook geweest en die was vol enthousiasme over onze plannen, alleen de provincie Groningen heeft toen een blokkade opgeworpen. Drenthe wilde wel, maar Groningen durfde het niet aan. En dat is een enorme frustratie voor hem geweest.'
Kees Bijmolt in actie als atleet van GVAV in het Groninger Stadspark.
Kees Bijmolt in actie als atleet van GVAV in het Groninger Stadspark. © Eigen foto

'Waardevolle man voor Appingedam en voor de sport'

'Kees kwam overal. Als je een 06-nummer van iemand moest hebben, dan had hij dat wel. Tot aan Erica Terpstra toe. Hij had een geweldig archief en tot in de puntjes was het draaiboek altijd in orde. We kregen van de KNSB een negen voor ons draaiboek. Ik mis hem verschrikkelijk. Ik heb mooie tijden met hem beleefd, geweldig. Dat had ik niet willen missen. Zulke dingen maken je leven wat rijker. Hij was altijd positief en enthousiast. Hij was een waardevolle man voor Appingedam en voor de sport', besluit Meijer.