Ondernemers Winsum komen met eigen omleidingsroute: 'We zijn gewoon bereikbaar'

Winsumer ondernemers geven met zelfgemaakte borden aan dat ze bereikbaar zijn
Winsumer ondernemers geven met zelfgemaakte borden aan dat ze bereikbaar zijn © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Ondernemers in Winsum hebben zelf borden geplaatst om aan te geven dat de winkels in het centrum bereikbaar zijn. De N361 die door het dorp loopt is namelijk afgesloten vanwege wegwerkzaamheden. Winkeliers vinden dat niet goed aangegeven staat dat het centrum wel bereikbaar is.
De provincie Groningen is bezig de N361 veiliger te maken. In het centrum van het dorp komt er onder meer een nieuw verkeersplein. Omdat de weg is afgesloten moeten mensen omrijden. 'Mensen die van en naar Lauwersoog gaan, worden nu omgeleid via Zuidhorn. We missen nu dus echt de dagjesmensen', zegt ondernemer Kina Werkman.
De provincie mag namelijk bij het stremmen van een provinciale weg, alleen via andere provinciale wegen omleiden. Dit betekent dus omrijden. Winkeliers vinden het jammer dat er niet op omleidingsborden staat aangegeven dat het centrum gewoon bereikbaar is.

'Winsum heeft meer ondernemers'

Werkman: 'Met een aantal ondernemers die aangesloten is bij de ondernemersvereniging hebben we het erover gehad. Winkels zijn slecht bereikbaar door de afsluiting maar ze zijn wel te bereiken. Mensen moeten gewoon even weten hoe ze kunnen rijden. Maar dat staat nergens aangegeven op borden.'
'Wel staat er aangegeven dat bedrijventerrein Het Aanleg bereikbaar is, maar Winsum heeft natuurlijk meer ondernemers', zegt Werkman. Zij is ook aangesloten bij de ondernemersvereniging en heeft een evenementenbureau.
Ondernemers plaatsten de borden op diverse plekken langs de N361
Ondernemers plaatsten de borden op diverse plekken langs de N361 © Anna Veldhuis
'De ondernemersvereniging heeft contact gehad met de provincie en gemeente maar die konden weinig doen, aldus Werkman: 'Toen besloten we zelf maar in actie te komen. We kunnen wel klagen, maar toen dacht ik onder het motto 'niet lullen maar poetsen': we gaan wat doen.'

Gele borden

Voor een ander evenement had de stichting Promotie Winsum nog wat gele borden liggen. De oude stickers gingen eraf en nieuwe kwamen erop met de tekst: 'Winkels Winsum bereikbaar'. Op een aantal plekken langs de N361 zijn de borden te zien. In de bebouwde kom hangen vervolgens kleine gele bordjes met daarop pijlen die automobilisten naar het centrum verwijzen.
'Met een groepje ondernemers hebben we de borden geplaatst', legt Werkman uit. De borden zijn niet in overleg met de gemeente en provincie geplaatst. 'Wel hebben we ze op de hoogte gesteld van ons idee.'
Ondernemer Kina Werkman
Ondernemer Kina Werkman © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
'We hopen dat het zo makkelijker voor de mensen is. We willen vooral aangeven dat winkels gewoon bereikbaar zijn', zegt Werkman tot slot.
De werkzaamheden aan de N361 duren nog tot en met zondag 28 augustus.