GGD Groningen start met vaccineren tegen apenpokken

Het vaccin tegen het apenpokkenvirus (Foto: 
Lex van Lieshout Fotografie/ANP)
Het vaccin tegen het apenpokkenvirus
De GGD Groningen begint volgende week met het vaccineren tegen apenpokken (monkeypox). Alleen bepaalde doelgroepen komen hiervoor in aanmerking, namelijk mannen die wisselende seksuele contacten hebben met andere mannen (inclusief mannelijke sekswerkers) en transgenders.
Zelf aanmelden is niet mogelijk. Wie in aanmerking komt voor deze vaccinatie krijgt binnenkort een persoonlijke uitnodiging. Mensen die bij de GGD geregistreerd staan als gebruiker van hiv-medicatie of daarvoor op de wachtlijst staan, ontvangen een sms-bericht. Hetzelfde geldt voor mensen van wie bekend is dat ze een verhoogde kans op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) lopen.

Vanaf 9 augustus

Ook patiënten van de hiv-poli uit de doelgroep en mensen die via een andere zorgverlener hiv-medicijnen gebruiken, komen in aanmerking voor de vaccinatie. Zij krijgen een brief met een uitnodiging. De vaccinaties tegen apenpokken in Groningen vinden vanaf dinsdag 9 augustus plaats.

Intiem contact

Apenpokken is een besmettelijk virus dat wordt overdragen via intiem huid-op-huidcontact met iemand die besmet is. Heel soms kan het virus ook via onbeschermd contact met besmet materiaal (bijvoorbeeld beddengoed) worden overgebracht. Het virus dringt binnen via de slijmvliezen of kleine wondjes/scheurtjes in de huid. Voor de meeste mensen is dit niet gevaarlijk, maar je kunt er flink ziek van worden.

Bron- en contactonderzoek

Als een besmetting met apenpokken bij iemand is vastgesteld, voert de GGD bron- en contactonderzoek uit. Zie de website van het RIVM voor meer informatie.