Werkstraffen en voorwaardelijk cel geëist voor vader (58) en zoon (37) om hennepteelt en -bezit

Een hennepplant
Een hennepplant © Pexels CC
Een 58-jarige man uit Marum en zijn 37-jarige zoon uit Groningen zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) de hoofdverantwoordelijken voor een wietkwekerij in een garage van een woning in Marum. De teelt zou volgens het OM een vol jaar hebben geduurd, tot december 2019. 'Waarschijnlijk zelfs jaren langer', stelde ze.
Volgens de officier zijn zowel vader als zoon verantwoordelijk voor de teelt, de verzorging en voor het oogsten van de planten. De vader zou daarmee ruim 260.000 euro hebben verdiend.
Het OM wil dat hij dat illegaal verkregen geld betaalt aan de staatskas. Daarnaast eist het OM een taakstraf van 150 uur en vier maanden voorwaardelijke celstraf voor de vader. Voor de zoon eiste de officier 120 uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf.

Extreem hoog stroomverbruik

De hennepteelt vond plaats in de garage van de twee-onder-een-kapwoning van de vader aan de Larikslaan in Marum, die volgens de officier bekendstaand als een 'keurige buurt'. Na meerdere anonieme meldingen over een 'zoemend' geluid en een zeer sterke hennepgeur rondom de woning, werden meerdere stroommetingen gedaan.
Volgens de stroomleverancier bleek achteraf dat het stroomverbruik vanaf 2012 al extreem hoog was voor een vierpersoonshuishouden. Meerdere getuigen verklaarden dat de hennepteelt ‘mogelijk al jaren gaande was’, maar dat valt volgens de officier van justitie niet te bewijzen.
Bij een inval in de woning werden 145 hennepplanten aangetroffen en een ruime kilo gedroogde henneptoppen, klaar voor de verkoop. De stroom bleek buiten de meter om getapt. De stroomleverancier wil daarvoor ruim 9000 euro van de vader terugzien.
De vader en zoon ontkennen hun betrokkenheid. Toch is er volgens de officier voldoende bewijs tegen de mannen. Dat blijkt uit chatgesprekken tussen beide verdachten. Daaruit zouden teksten als 'wat groeien ze al', ‘wat zit er veel aan', 'denk je om de verwarming' en 'ik kom morgen na mijn werk meteen snoeien', naar voren zijn gekomen.

Adino D.

De vader had zijn garage verhuurd aan zijn neef, Adino D., verklaarde hij eerder. De vader had niet aan D. gevraagd waarvoor hij de garage wilde huren. Maar D. verklaarde daarover tijdens een eerder verhoor dat hij in 2018 slechts om advies en ondersteuning voor de wietteelt was gevraagd.
Vervolgens raakte de neef na een tijd gebrouilleerd met de familie, die vervolgens zelf verder ging met de teelt. Volgens D. zouden niet alleen de vader en de zoon, maar ook de dochter en de moeder van het gezin meehelpen met de hennepteelt.

No Surrender

Neef D. is een oud-lid van motorclub No Surrender. Hij werd in november vorig jaar door het Gerechtshof in Leeuwarden tot bijna zes jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in een ernstige gijzelings- en mishandelingszaak.
D. had een grote rol bij twee 'Bad Standings', waarbij clubleden met geweld uit No Surrender worden gezet. Hij behoorde tot een groepje van vijf personen die tot celstraffen van vier tot bijna zes jaar werden veroordeeld.
Neef D. werd voor zijn rol in de Marumer wietteeltzaak eerder door de politierechter veroordeeld tot het betalen van 2500 euro aan de staatskas.

Energie slurpende jacuzzi

Beide verdachten verschenen vandaag niet op zitting, maar hun raadslieden wel. De raadsman van de vader vroeg aan de rechtbank het te betalen bedrag aan de staat naar beneden te draaien tot een maximum van 50.000 euro.
Ook de factuur van de stroomleverancier vond hij veel te gortig. 'Bovendien had de familie in die tijd een energie-slurpende jacuzzi, dat verklaart veel.' Hij stelde dat een taakstraf van zestig uur ruim voldoende was. De raadsvrouw van de zoon pleitte voor vrijspraak voor haar cliënt.
Uitspraak in deze zaak is over twee weken.