Strijders voor sloop: 'Dat hele stelletje in Den Haag moet weten dat wij het spuugzat zijn'

Veel huizen in de wijk Westerdraai in Appingedam hebben spandoeken in de tuin
Veel huizen in de wijk Westerdraai in Appingedam hebben spandoeken in de tuin © Elwin Baas/RTV Noord
De bewoners van de wijk Westerdraai in Appingedam willen niet dat hun huizen versterkt worden, maar willen sloop/nieuwbouw in vergelijkbare stijl. Tijdens een protest lieten de 'strijders voor sloop', zoals ze zichzelf noemen, opnieuw van zich horen. 'We blijven strijdbaar tot het bittere eind.'
De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de gemeente Eemsdelta willen de huizen in de Derk Boermastraat, Karel Doormanstraat, Westerkade en Lisstraat versterken, maar de bewoners zien dat niet zitten.
Ze kampen met vocht- en tochtproblemen, de woningen staan scheef en zijn niet duurzaam. Volgens de bewoners kan versterking dat allemaal niet oplossen en kost het bovendien bakken met geld dat beter besteed kan worden. De wijk wordt in de volksmond Westerdraai genoemd, maar heet officieel Oling.

Ongelijke strijd

Brenda Stijkel is een van de bewoners en gaat voorop in de strijd. 'We willen een eigen huis. Niet dat oplapmiddel, dat boutje, dat schroefje, die ducttape. Nee, we willen een veilig, duurzaam verstevigd huis. Wij vinden het kapitaalvernietiging dat ze in deze oude huisjes zoveel geld gaan steken. Wij zeggen: gooi die handel plat en maak er direct een veilig en vooral duurzaam huis van.'
Brenda Stijkel van 'strijders voor sloop'
Brenda Stijkel van 'strijders voor sloop' © Elwin Baas/RTV Noord
De strijd met overheid en olies is geen eenvoudige, merken Stijkel en kompanen. 'Wij zijn aan het vechten tegen grootmachten. Hoe moet dat? Ik ben geen atoomgeleerde. Die brieven die ze sturen: je probeert een poging te doen om ze te begrijpen.... maar voor de helft snap je het niet. Het is een heel oneerlijke strijd. Ze zijn zo machten en hebben advocaten enzovoort, wij niet.'
De gemeenteraad en Provinciale Staten moeten aankloppen bij de Shell en NAM
Brenda Stijkel - strijder voor sloop
Stijkel verwacht meer van de lokale politiek. 'Ik wil op z'n minst tenminste bereiken dat de politiek hier, de gemeenteraad en Provinciale Staten, ons niet laat zitten. Zij moeten aankloppen bij de Shell, de NAM en hoe ze ook allemaal mogen heten om geld vrij te maken voor alle slachtoffers van aardbevingen.'

'Miljard voor Shell, wij in de knel'

Stijkel is blij met de opkomst van het protest; tientallen bewoners hebben zich verzameld voor hun huizen. Op spandoeken staan duidelijke teksten als 'Laat ons niet in de kou, sloop-nieuwbouw gauw', 'Geen opgelapt huis, maar een duurzaam huis' en 'Miljard voor Shell, wij in de knel'.
Spandoek gericht tegen de Shell
Spandoek gericht tegen de Shell © Elwin Baas/RTV Noord
Uit een rondgang door de buurt door 'strijders voor sloop' blijkt dat meer dan 70 procent van de bewoners sloop en nieuwbouw wil. Ook woningbouwvereniging Groningerhuis zit op die lijn. Volgens Stijkel is met versterken van de huizen van rond 1950 een bedrag van rond de 239.000 euro per huis gemoeid. Behalve geldverspilling is de voorgestelde ook oneerlijk ten opzichte van andere wijken die wel nieuwe huizen hebben gekregen, vinden de meeste bewoners.

Gesprek met Vijlbrief

Een klein succesje hebben de bewoners al geboekt: het protest is inmiddels ook doorgedrongen tot Den Haag. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw ontvangt medio september in Loppersum twee afgevaardigden van 'strijders voor sloop'.
Vijlbref zal toch ook wel moeten gaan inzien dat het hier een zooitje is met de NCG
Brenda Stijkel
'Ik verwacht dat die meneer goed naar ons luistert. Mij is al verteld dat hij geen antwoorden gaat geven, dat kan hij blijkbaar ook niet. Ik verwacht wel dat hij het hele stelletje in Den Haag laat weten dat wij het zat zijn, spuug- en spuugzat. Als je op die manier met die meneer spreekt, dan zal hij toch ook wel moeten gaan inzien dat het hier een zooitje is met de NCG.'
Ziet Stijkel de strijd nog wel zitten? 'Ik blijf positief. Ik ga ervan uit dat als je eerlijk en oprecht bent, je een heel eind komt. Natuurlijk spreken de feiten ook voor zich. We hebben allemaal de neus dezelfde kant op, we willen allemaal hetzelfde. We doen dit voor ons eigen huis.'
Strijders voor sloop: 'Dit is kapitaalvernietiging'
Reactie van NCG

Reactie van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) op bovenstaand artikel:

Afwegingen voor versterking of sloop/nieuwbouw

Wanneer een woning vanwege aardbevingen niet veilig is volgens de veiligheidsnorm, zijn er verschillende mogelijkheden (scenario's) om te zorgen voor een aardbevingsbestendige woning. De eigenaar maakt samen met NCG de keuze voor versterken of voor sloop/nieuwbouw. Welke keuze de eigenaar uiteindelijk maakt wordt beïnvloed door de marktwaarde van de huidige woning, de kosten voor bouwkundig versterken en de kosten voor sloop/nieuwbouw. Extra wensen, zoals investeren in duurzaamheid, zijn bij versterken én bij sloop/nieuwbouw voor rekening van de eigenaar.
De eigenaren in de wijk Westerdraai hebben het advies gekregen om hun woning bouwkundig te versterken. De kosten voor versterking zijn aanzienlijk lager dan de kosten voor sloop en nieuwbouw. De eigenaren kunnen echter wel kiezen voor sloop en nieuwbouw.

Kiest de eigenaar voor bouwkundig versterken dan is er budget voor het uitvoeren van de noodzakelijke versterkingsmaatregelen, zoals deze staan beschreven in het versterkingsadvies.

Kiest de eigenaar voor sloop en nieuwbouw, dan is het beschikbare budget gelijk aan het budget bij de keuze voor versterken. Extra kosten voor sloop en nieuwbouw moet de eigenaar zelf betalen.

Een derde mogelijkheid is te kiezen voor herbeoordeling. Van de bijna 80 woningeigenaren in deze wijk hebben tot nu toe zo’n 15 eigenaren gekozen voor deze optie. Herbeoordeling betekent dat de woning opnieuw beoordeeld wordt volgens de laatste inzichten. Daarbij wordt onder andere rekening gehouden met het afnemen van de gaswinning waardoor de kans op zware aardbevingen afneemt. Daardoor zullen er minder intensieve versterkingsmaatregelen nodig zijn. Eigenaren die kiezen voor een herbeoordeling komen in aanmerking voor een subsidie van 30.000 euro, die naar eigen inzicht gebruikt kan worden voor verduurzaming en verbetering van de woning.

De inwoners van de wijk Westerdraai in Appingedam zijn geïnformeerd over bovenstaande werkwijze.

Meer informatie is ook te vinden op de site van NCG