Congrescentrum Drachten wordt crisisopvang voor azc Ter Apel

Het Fries Congrescentrum Drachten
Het Fries Congrescentrum Drachten © Omrop Fryslân
Het Fries Congrescentrum Drachten wordt vanaf 15 augustus beschikbaar gesteld voor de crisisopvang van asielzoekers uit Ter Apel. Dat besluit heeft het gemeentebestuur van Smallingerland genomen op verzoek van de Veiligheidsregio Fryslân.
Dat schrijft Omrop Fryslân. Het Rijk had de veiligheidsregio's gevraagd om tijdelijk noodopvangplaatsen te realiseren. De opvang in Drachten is voorlopig voor 6 weken, met een mogelijke verlenging met nog eens zes weken. Er kunnen maximaal 225 mensen worden opgevangen.

Noodopvang in Heerenveen gaat dicht

De noodopvang in Fryslân is nu nog in de Hoekstrahal in Heerenveen. Die gaat op 15 augustus dicht, waarna Drachten de opvang overneemt. Het is nog niet duidelijk wanneer het COA het Congrescentrum in gebruik zal nemen.
De situatie in het azc in Ter Apel is al langer nijpend. Een belangrijke maatregel om te komen tot meer opvanglocaties, is om het Rijk de bevoegdheid te geven gemeenten te verplichten die locaties in te richten. Meerdere organisaties pleiten daarvoor.
VluchtelingenWerk Nederland heeft onlangs een kort geding aangespannen tegen het Rijk en het COA om een oplossing af te dwingen voor de huidige opvangcrisis.