Groningen speelt gelijk in seizoensopening

Kasanwirjo in duel
Kasanwirjo in duel © Orange Pictures
FC Groningen heeft in de eerste wedstrijd van het seizoen gelijkgespeeld tegen promovendus FC Volendam. In een zonnige Euroborg werd het 2-2.
FC Groningen luidde het nieuwe seizoen onder trainer Frank Wormuth uitstekend in. Cyril Ngonge scoorde al in de tweede minuut de 1-0. De Belgische aanvaller bleek in vorm. Hij leidde de 2-0 ook in. Na een voorzet van de Belg kon Jørgen Strand Larsen de voorsprong verdubbelen.
Daarna verslapte het enigszins bij de FC. Daryl van Mieghem maakte de aansluitingstreffer en vlak voor rust ontsnapten de Groningers aan de gelijkmaker. Na rust maakte Volendam de gelijkmaker na het ingrijpen van de VAR.

'Gegenpressing' werpt vruchten af

De ploeg van trainer Wormuth begon dus uitstekend aan de wedstrijd. Het doorjagen op de bal, het zogenaamde 'gegenpressing' wierp direct zijn vruchten af. Al in de tweede minuut scoorde Ngonge de 1-0 voor de Trots van het Noorden. De topscorer in de voorbereiding kreeg de bal na een fout in de Volendamse verdediging voor de voeten en haalde genadeloos uit. vanaf 25 meter. Een droomstart voor FC Groningen.

Katachtige redding

Nog geen tien minuten later redde de nieuwe doelman Michael Verrips de voorsprong van de FC. Met een katachtige redding tikte hij de bal uit de linkerhoek. Na het eerste kwartier leek de ploeg van de Duitse oefenmeester iets terug te zakken en de Volendammers iets meer te laten komen.
De ploeg van Jonk wist echter nauwelijks gevaarlijk te worden. Het waren de Groningers die het overwicht hadden. Een doelpunt werd nog afgekeurd nadat, volgens de grensrechter, de bal over de zijlijn was geweest. In het verloop van de eerste helft werd het wat gezapiger in de Euroborg.

Fout Määttä

Het tempo van het eerste kwartier leek er dus wat uit. Totdat Ngonge weer de geest kreeg. Hij speelde de bal strak op Strand Larsen en de Noorse spits kon de tweede Groninger treffer binnen tikken. Tien minuten voor rust maakte Volendam de aansluitingstreffer. Vrijwel uit het niets. Door een verdedigende fout van Isak Määttä kon Van Mieghem de bal achter Verrips schieten. Net voor rust bleek de schiettent voor het doel van Verrips geopend. Tot twee keer toe kon een Groninger voet de gelijkmaker voorkomen.

Bal op de paal

Na de thee kwam de ploeg van de Duitse oefenmeester fris uit de kleedkamer. Het resulteerde alleen niet in uitgespeelde kansen. Integendeel, aan de andere kant werd Van Mieghem andermaal gevaarlijk, hij kon de bal zo achter Verrips tikken, maar de paal bracht redding voor de Groningers. Volendam liet zien dat het wel degelijk kon voetballen.

Ingrijpen VAR

Dat er aan een van beide kanten een doelpunt zou vallen, was eigenlijk klip en klaar. De wedstrijd ging op en neer. Na een hoekschop greep de VAR in. De bal bleek over de doellijn te zijn geweest. Het doelpunt kwam op naam van Benaissa Benamar.

Weer de geest

Na de gelijkmaker zag de FC er wat verloren uit, Volendam was gevaarlijker en speelde georganiseerder. Oude fouten van vorig seizoen slopen er weer in bij de Groningers. Volendam zakte verder in en de ploeg uit de Martinistad zocht naar een opening. Bijna was het invaller Ragnar Oratmangoen die de winnende goal maakte, maar doelman Filip Stankovic redde.
In de slotfase kreeg de Trots van het Noorden weer de geest. Dat leidde tot hachelijke situaties voor het doel van Stankovic. Een vrije trap van Laros Duarte werd andermaal door Stankovic uitstekend gepakt. De doelman redde het punt voor de Volendammers. In de allerlaatste minuut miste Strand Larsen net, zodat het uiteindelijk 2-2 werd in de Euroborg.
Programma en stand
Na dit gelijkspel tegen FC Volendam staat FC Groningen op een voorlopig zesde plaats in de eredivisie. Volgende week zondag staat de uitwedstrijd tegen Ajax op het programma. Er wordt om 14.30 uur afgetrapt in de Johan Cruijff ArenA.