Gemeente Groningen beraadt zich op energietoeslag voor studenten na rechterlijke uitspraak

Een gasgestookte cv-ketel
Een gasgestookte cv-ketel © ANP/ Hollandse Hoogte/ Richard Brocken
Een uitspraak van de rechter in Arnhem heeft mogelijk flinke financiële gevolgen voor studentensteden als de gemeente Groningen. De rechter bepaalde dat de gemeente Nijmegen een student niet mag uitsluiten van de eenmalige energietoeslag van 800 euro.
De student die de zaak heeft aangespannen, Mark Mulder, heeft volgens De Telegraaf recht op het bedrag.
'Ook wij keerden de energietoeslag niet uit aan studenten', zegt een woordvoerder van de gemeente Groningen. 'Dat is de richtlijn vanuit Den Haag.' De energietoeslag werd door het kabinet beschikbaar gesteld vanwege de oplopende energiekosten. Met de regeling wil de regering mensen met lagere inkomens tegemoetkomen.

Ook Groninger studenten

Ook in Groningen vonden studenten dat ze recht hadden op de toeslag. Student Jesse Klootwijk stuurde hierover namens 25 mede-studenten een brief naar de gemeente.
De gemeente Groningen gaat de uitspraak van de rechter nu eerst bestuderen. 'We moeten erachter komen wat de precieze situatie is, en ontdekken of deze uitspraak één-op-één geldt voor alle studenten', aldus de woordvoerder.

Bijzondere bijstand

'Als studenten niet in staat zijn om hun energierekening te betalen kunnen ze wel een beroep doen op de bijzondere bijstand', zegt de woordvoerder. Maar die regeling staat los van de energietoeslag.'
Het Groningse GroenLinks-raadslid Elte Hillekens laat op Twitter weten dat ze het belangrijk vindt dat de energietoeslag ook voor studenten beschikbaar komt. 'Punt daarbij blijft', zegt ze net als de gemeente, 'dat er vanuit het Rijk op dit moment geen financiering voor is of gaat komen.'