Warming-up: FC Groningen - FC Volendam

De laatste keer dat Groningen en Volendam tegenover elkaar stonden in 2020
De laatste keer dat Groningen en Volendam tegenover elkaar stonden in 2020 © Henk Elderman/RTV Noord
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen FC Volendam.
Na zo'n zes weken voorbereiding begint zondag de competitie met een lunchwedstrijd voor FC Groningen. Het is de vraag hoe het team van Frank Wormuth er op dit moment voor staat, maar dat is eigenlijk voor elk team in de eredivisie nog een vraagteken. Want hoeveel zegt een voorbereiding? Toen FC Groningen nog traditioneel oefende tegen BV Veendam in de aanloop naar de competitie werd altijd gehoopt op een overwinning van BV Veendam. Want als er verloren werd van Veendam, dan kon FC Groningen zomaar eens mee gaan doen om Europees voetbal.

De vorm: FC Groningen

Er werd in de voorbereiding veel gewisseld door Wormuth. De Duitse oefenmeester is lang opzoek geweest naar zijn ideale formatie voor de eerste competitiewedstrijd. De meest in het oog springende namen zijn Mike te Wierik en Ramon Pascal Lundqvist. Alhoewel Te Wierik nagenoeg altijd kon rekenen op een basisplaats, leek Wessel Dammers hem in de voorbereiding voorbij te gaan. Net op tijd heeft de Tukker de technische staf kunnen overtuigen van zijn kwaliteiten en zal Dammers, tot zijn eigen frustratie, weer op de bank beginnen.
Wormuth: 'We zien tegen Volendam hoever we zijn'
Lundqvist heeft onder de nieuwe trainer weer een kans gekregen in het elftal. Met Danny Buijs kon de Zweed totaal niet door een deur, waardoor hij op huurbasis naar Griekenland vertrok. De kaarten zijn voor de middenvelder opnieuw geschud, want hij begint in de basis. Hetzelfde geldt voor Jørgen Strand Larsen. De Noor staat in de belangstelling van meerdere clubs, waar het Engelse Middlesbrough het meest concreet was. Vooralsnog speelt de topscoorder van vorig seizoen nog gewoon het in het shirt van FC Groningen, maar de vraag is: voor hoe lang?

De vorm: FC Volendam

De ploeg van Wim Jonk werd afgelopen seizoen tweede in de Keuken Kampioen Divisie en promoveerde daardoor na een afwezigheid van dertien jaar terug naar de eredivisie.
De Volendammers waren de afgelopen week zeer actief op de transfermarkt, met Henk Veerman als grootste aanwinst. Carel Eiting maakt de komende twee jaar ook deel uit van de selectie van FC Volendam. De middenvelder kwam eerder uit voor Ajax, Racing Genk en Huddersfield Town. Toch is de verwachting dat de Volendammers nog wel meer versterkingen proberen te halen de komende weken. Voornamelijk op het middenveld is de ploeg momenteel nog wat onderbezet.

Waar moeten we op letten?

De lange bal hoort tot het verleden als het aan Wormuth ligt. Het zijn 50/50 ballen en dan is de kans dat je de bal daarna direct weer kwijt bent te groot, vindt de Duitse oefenmeester. Verder zal FC Groningen proberen om de ballen zo snel mogelijk weer te heroveren als Volendam in balbezit is, want als je zelf de bal hebt dan kan de tegenstander niet scoren, citeerde Wormuth Johan Cruijff. Daarom is het interessant om te zien hoe goed Wormuth dit al in de ploeg heeft weten te slijpen, want het ging tijdens de voorbereiding met vallen en opstaan.
Radinio Balker: 'Als het eerder komt, is het alleen maar mooi'

Historie

FC Volendam kwam zestien keer eerder op bezoek in Groningen voor een eredivisiewedstrijd. Daarvan verloor FC Groningen er drie, werd het vier keer gelijk en won de Trots van het Noorden negen keer. In 2008 speelde FC Volendam voor het laatst in de Euroborg. Toen werd het maar liefst 5-0 voor FC Groningen.

Blessures/schorsingen

Nordin Musampa, Marin Sverko en Emmenuel Matuta zijn geblesseerd.

Vermoedelijke opstelling van FC Groningen:

De opstelling van FC Groningen tegen FC Volendam
De opstelling van FC Groningen tegen FC Volendam © RTV Noord

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagmiddag live te volgen via Radio Noord en de website van RTV Noord. FC Groningen - FC Volendam begint om 12.15 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 11.30 uur. Erik Hogeboom presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Paul Zweverink doet de analyse vanuit de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.