Nederlander Leendert Verduijn wint orgelwedstrijd in Martinikerk

Leendert Verduijn is de winnaar van de orgelwedstrijd in de Martinikerk
Leendert Verduijn is de winnaar van de orgelwedstrijd in de Martinikerk © Aleman Visuals
Leendert Verduijn uit Gouda is de winnaar van de International Martini Organ Competition. Dat is een orgelwedstrijd in Groningse kerken waar de afgelopen week tien deelnemers van over de hele wereld aan meededen.
Elsbeth Mulder van stichting Groningen Orgelstad: ‘De jury vond Leendert de meest constante finalist, maar het was bloedspannend.’

‘Best veel publiek'

Mulder spreekt van ‘een groot succes’. ‘In de Martinikerk zaten meer dan 200 mensen. Dat is voor de orgelwereld best veel publiek. De drie finalisten moesten allemaal een halfuur spelen. Nicola was daar ook één van trouwens.’
Zij heeft het over Nicola Dolci uit Italië. RTV Noord sprak afgelopen zondag met hem, toen de competitie op het punt van beginnen stond. Dolci keek op dat moment zijn ogen uit in de Martinikerk. Op een gegeven moment zat hij als enige in de zaal naar het orgel te staren.
‘Het orgel is zo prachtig dat ik er gewoon niet bij weg kan lopen’, zei Dolci.
Organist Nicola Dolci uit Italië
Organist Nicola Dolci uit Italië © Marco Grimmon/RTV Noord

Prijzen

Verduijn wint een geldprijs van 5.000 euro, Dolci vliegt terug met een cheque van 3.000 euro en nummer drie, de Nederlander Diederik Blankesteijn, krijgt 2.000 euro.
De drie organisten mogen verder nog concerten geven in meerdere kerken in Nederland.