Honderden mensen demonstreren tegen de regering in Stad (update)

Het protest op de Vismarkt rond kwart voor een zondagmiddag
Het protest op de Vismarkt rond kwart voor een zondagmiddag © RTV Noord
Het coronabeleid, de toeslagenaffaire, het stikstofbeleid, het World Economic Forum, een Europees identiteitsbewijs en het kabinet in algemene zin. Zondagmiddag wordt op de Vismarkt gedemonstreerd tegen dit alles en meer.
De demonstratie is georganiseerd door een groep die zich 'Samen voor Nederland' noemt. Het thema van het protest is 'Niet onze regering'.
Tussen 12.00 en 13.00 uur verzamelden de actievoerders zich op de Vismarkt. Daarna volgt een 'Mars van de menselijke verbinding' door de stad. Die duurt tot uiterlijk 16.00 uur.
Het eerste publiek bij de demonstratie op de Vismarkt
Het eerste publiek bij de demonstratie op de Vismarkt © ProNews

Demonstranten uit heel Noord-Nederland

Op de demonstratie komen meer dan driehonderd mensen af, voornamelijk uit heel Noord-Nederland. De Groningse en Friese vlag wapperen volop, her en der wappert ook de Drentse vlag. Soms zoals het hoort en soms op de kop. Welke vlag bij iedereen op de kop hangt is de Nederlandse driekleur. Eentje springt eruit en lijkt niet op de kop te hangen, maar dat blijkt de oranje-wit-blauwe Prinsenvlag te zijn - de driekleur die door de NSB werd gebruikt in de Tweede Wereldoorlog.
Mensen hebben de rode boerenzakdoek om hun pols of nek gebonden om boeren te steunen en er wordt met verschillende spandoeken afschuw uitgesproken over het coronabeleid en de vaccinaties tegen het virus.

Statenleden aan het woord

Op het podium op de Vismarkt speelt een reggae-artiest en een artiest uit Denemarken. Verschillende sprekers spreken tussendoor hun afkeer tegen het regeringsbeleid uit. Onder hen ook statenleden Daniël Osseweijer (Forum voor Democratie) en Robert Pestman (BVNL).
Daarna lijkt het bij de optocht, de Mars voor Verbinding, door stad Groningen nog aanzienlijk drukker.
Honderden demonstranten 'Samen voor Nederland' op de Vismarkt
Actievoerders lopen de 'Mars voor verbinding' door de stad
Actievoerders lopen de 'Mars voor verbinding' door de stad © RTV Noord
De optocht gaat langs de diepen in de binnenstad
De optocht gaat langs de diepen in de binnenstad © RTV Noord
Optocht en protest 'Samen voor Nederland' in Groningen
Update: het bericht is aangevuld met meer informatie over aanwezigen en sprekers.