Oeps: Frits Spits verklapt dat het Groot Dictee naar Groningen komt

Frist Spits tijdens het Groot Dictee in 2021
Frist Spits tijdens het Groot Dictee in 2021 © ANP
Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt dit jaar opgenomen in Groningen. Dat heeft presentator Frits Spits per ongeluk verklapt in zijn Radio 1-programma De Taalstaat.
Het Groot Dictee bestaat sinds een aantal jaar alleen nog als radioversie en wordt elk jaar op een andere locatie opgenomen.

'Je hebt een scoop!'

Vorig jaar vonden de opnames plaats in de bibliotheek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De locatie van dit jaar was nog geheim, tot afgelopen zaterdag.
Presentator Frits Spits praat in zijn radioprogramma De Taalstaat met een vrouw uit Lent die hij plots herkent van de opnames van het dictee in Nijmegen. En dan gaat hij de mist in.
'En nou wil je graag naar Groningen? Euh... Waar we naar toegaan?', vraagt Spits. De vrouw reageert verbaasd dat ze nog niets had gehoord over de nieuwe locatie. 'Nee, ik verspreek me', zegt Spits snel, maar dan ligt het nieuws al op straat. Spits kan er wel om lachen. 'Je hebt een scoop!', lacht hij. 'Ik doe al zes weken mijn best om mijn mond te houden.'

'Ik krijg straks mijn ontslagbrief'

Nu dat niet gelukt is, maakt de presentator er maar een officiële aankondiging van. 'Hallo luisteraars, we gaan naar Groningen!', lacht hij. Om grappend af te sluiten met: 'Goed, ik denk dat ik straks mijn ontslagbrief krijg...'
De radioversie van het dictee telt veertig deelnemers: twintig geselecteerde luisteraars van De Taalstaat en twintig bekende Nederlanders en Vlamingen. Op welke Groningse locatie het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt opgenomen, is nog niet duidelijk. Ook de opnamedatum is nog niet bekend.