Sportcolumn: We zijn begonnen

Pieter de Hart
Pieter de Hart © RTV Noord
Op 'n dag vertelde, mijn lieve oma / Dat zij op weg ging heel alleen / Voor haar allerlaatste reis / Naar 'n heel mooi paradijs…
November 1998 was het. Ik was sportverslaggever, FC Groningen kreeg Volendam op bezoek. Een heel aardig ventje was meegekomen naar het Oosterpark met de twee radioreporters uit het palingdorp. Een jaar of twaalf was Jantje Smit en toen al een nationale beroemdheid dankzij ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’, een ode aan z’n overleden oma. Een daverende hit, destijds. Jantje was een grote fan van zijn voetbalclub, Volendam. Hij zag FC Groningen winnen, die avond in het Oosterpark.
Kees Vlietstra is komende week terug op deze plek. De afgelopen periode werd hij vervangen door medewerkers van RTV Noord. Vandaag is de beurt aan Pieter de Hart.
Bijna een kwart eeuw later, zelfde affiche. Jan Smit is opnieuw van de partij. Hij is nog altijd een groot Volendam-supporter en inmiddels voorzitter van de club. De wedstrijd was nog maar net begonnen of het grote Groningen-talent Cyril Ngonge, vorig jaar in de ogen van de trainer goed genoeg om vooral de laatste tien minuutjes in te vallen, schoot al raak vanaf twintig meter.
Toen Jørgen Strand Larsen er na ruim een half uur 2-0 voor Groningen van maakte, gingen we er eens goed voor zitten. Een heerlijk begin van de competitie was in de maak. Vooraf had ik onder mijn vast tribunegroepje de verwachtingen gepeild voor dit seizoen. Jan was, zoals vaker, de meest sombere. Hij denkt aan een twaalfde plaats.
Herman en Piet verwachten elf, Jaap negen, Dries acht en ik ben zelf de grootste optimist en zet de FC dit jaar op zeven. Na de 2-0 kreeg ik meerdere verzoeken om de verwachtingen nog te mogen bijstellen, maar dat gaat natuurlijk niet. Trainer Wim Jonk greep na de goal in en bij de bezoekers kwam de imposante Veerman in de spits El Kadiri aflossen. Het aanvalsduo Mühren/Veerman moest het doen voor de bezoekers. Wat wil je nog meer, als Volendammer.
Ineens lag het achterin bij Groningen open, Van Mieghen dook op voor de nieuwe doelman Verrips en schoot Volendam terug in de wedstrijd. Het scheelde weinig of het was al voor rust gelijk geworden. Die gelijkmaker kwam er toch, halverwege de tweede helft. Pas toen hervond FC Groningen zich en kreeg kansen op de overwinning.
De spelers van Volendam probeerden het laatste kwartier vooral met al dan niet gespeelde krampgevallen, de tijd vol te maken. Scheidsrechter Kooij, in Euroborg nog niet vergeten als strooier met onterechte rode kaarten voor spelers van Groningen, had er z’n handen vol aan. Het was niet zijn schuld dat Groningen bleef steken op een gelijkspel. De nieuwe doelman van FC Groningen Verrips speelde een prima partij, helaas deed Stankovic dat ook bij Volendam tussen de palen.
Achterin liet Te Wierik veel steken vallen, daar zal over gepraat worden deze week. Nooit lekker met Ajax-uit op komst, komende zondag om half drie. De nieuwe trainer Wormuth liet vanmiddag zien hoe hij FC Groningen wil laten spelen dit seizoen: vooruit. Dat is winst, na veel geploeter en voorzichtigheid in de afgelopen jaren. Jan Smit heeft na de wedstrijd voortdurend met een glimlach van oor tot oor rondgelopen. Het is hem gegund. Hij heeft het ook niet altijd makkelijk:
Ik zing dit lied voor jou alleen / Breng witte rozen voor jou mee / Oh lieve oma, waar 'k van hou / 'T Is hier zo eenzaam zonder jou
Pieter de Hart.