OM gaat voormalig Knoalster raadslid vervolgen wegens lekken geheime informatie

De rechtbank in de stad Groningen
De rechtbank in de stad Groningen © Jos Schuurman/FPS
Voormalig Knoalster raadslid Anton Reinders wordt strafrechtelijk vervolgd voor het lekken van geheime informatie.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is er voldoende bewijs dat Reinders informatie over drugscontroles heeft doorgeven aan een zonnestudio in Stadskanaal. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving van DvhN.

Burgemeester deed aangifte

In februari van dit jaar deed burgemeester Klaas Sloots aangifte tegen toenmalig raadslid Anton Reinders voor het lekken van geheime informatie uit een vertrouwelijk overleg in 2021.
In dit overleg werd informatie gedeeld met de fractievoorzitters van de gemeenteraad over drugscontroles bij zonnestudio’s in de gemeente. Stadskanaal wilde door middel van deze controles inzicht krijgen in de eventuele handel van drugs in deze sector.

Niet inhoudelijk reageren

De advocaat van Anton Reinders, Chris Pittau, wil niet inhoudelijk reageren op het nieuws over de komende zaak.
We zijn ervan overtuigd dat meneer Reinders niets verkeerd gedaan heeft
Chris Pittau - advocaat Anton Reinders
‘Wij willen ons nu volledig op de strafzaak richten’, aldus Pittau. ‘Dat is de enige manier om duidelijk te krijgen wat er precies gebeurd is. Wij zien de zaak met vertrouwen tegemoet, aangezien we ervan overtuigd zijn dat meneer Reinders niets verkeerd gedaan heeft.’

Wijzen op overtreden coronaregels

Verder verwijst de advocaat naar een verklaring in februari, toen er aangifte tegen zijn cliënt werd gedaan. Daarin zegt Pittau:
‘Mijn cliënt heeft als betrokken en sociaal bewogen raadslid enkel een ondernemer willen wijzen op de risico’s van het overtreden van de coronaregels. De ondernemer, die het water tot aan de lippen stond, wilde opengaan, maar dat mocht op basis van de coronaregels niet.’
Raadslid Anton Reinders
Raadslid Anton Reinders © Rutger Breider/RTV1

Onderzoeksvragen

Maar het Openbaar Ministerie denkt hier anders over. ‘Wij verdenken hem van het schenden van zijn geheimhoudingsplicht inzake de drugscontroles’, aldus een woordvoerder. ‘We leggen de zaak nu voor aan een strafrechter. Wanneer de zaak voor zal komen is nog niet bekend.’

HerRman

Reinders is inmiddels geen raadslid meer. Hij splitste zich in februari van 2021 af van de SP en nam zijn zetel mee waarna hij als zelfstandig raadslid doorging. In december van dat jaar richtte hij vervolgens de partij ‘HerRman’ op en deed met de partij mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de verkiezingen in maart haalde de partij geen zetel en daarmee vertrok Reinders uit de raad.
Anton Reinders zelf was niet bereikbaar voor commentaar.