Nieuwe podcast: De indrukwekkende verhalen van jongeren in het bevingsgebied

10 jaar na Huizinge: Verscheurde Jeugd
10 jaar na Huizinge: Verscheurde Jeugd © Illustratie gemaakt door Sander Schieving
Wat gebeurt er met je als je als tiener opgroeit met aardbevingen en scheuren in je huis? Als je ouders gefrustreerd raken door de trage afhandeling van schade en geen vertrouwen meer hebben in de overheid? Het is een vraag die je aan vrijwel elk kind of elke jongere in het aardbevingsgebied kunt stellen.
Sinds de grootste gasgerelateerde aardbeving in Huizinge, vandaag exact tien jaar geleden, zijn er bij RTV Noord en andere media talloze heftige verhalen verschenen over de gevolgen van de jarenlange gaswinning in onze provincie.
Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer waarschuwde in 2017 al dat er te weinig aandacht is voor kinderen in het aardbevingsgebied. En hoewel er wel verhalen met jongeren worden gemaakt, blijft de aandacht achter bij die voor volwassenen.

Nieuwe RTV Noord-podcastserie: Verscheurde jeugd: 10 jaar na Huizinge

De afgelopen maanden heeft RTV Noord gesprekken gevoerd met jongeren tussen de 15 en 24 jaar. Tijdens de beving van Huizinge waren ze dus tussen de 5 en 14 jaar oud. Vrijwel hun hele tiener- en pubertijd wordt gekenmerkt door de gaswinningsproblematiek. Een van hen is Eline de Flines. Ze staat centraal in de eerste aflevering van de nieuwe RTV Noord-podcastserie Verscheurde jeugd: 10 jaar na Huizinge.
Eline woonde voordat ze ging studeren bij haar ouders in Appingedam, in een boerderij uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Dit huis is door de aardbevingen zo beschadigd, dat het vervangen moest worden door nieuwbouw. In de voortuin van het nieuwe huis, dat ongeveer een jaar geleden is opgeleverd, zijn de restanten van het oude huis nog te zien. Inmiddels woont Eline op kamers in Stad.
Eline de Flines bij de ruïnes van de oude boerderij van haar ouders
Eline de Flines bij de ruïnes van de oude boerderij van haar ouders © Egbert Minnema/RTV Noord
Vroeger werd ze gepest omdat ze van buiten de provincie kwam. Haar ouderlijk huis was een veilige plek voor haar. Met haar moeder en stiefvader heeft ze altijd een sterke band gehad. Maar nadat de familie acht jaar lang in de aardbevingsellende heeft gezeten - beving, scheur, nog een beving, nog een scheur, schade-opnames, geen erkenning, lange strijd met de NAM en andere instanties, gevoel van wantrouwen en niet gehoord worden - komt die familieband onder druk te staan.

Genoeg aan het hoofd

Kleine dingen worden groot en zorgen voor verwijdering tussen Eline en haar moeder. 'Ik leende de auto van m'n moeder vaak in die tijd. Op een gegeven moment was de achterlamp van de auto stuk. Ik had nog nooit een achterlamp van een auto vervangen. Maar van m'n moeder moest ik het allemaal zelf maar regelen, met het instructieboekje erbij.'
Want hulp van haar moeder was er op dat moment niet bij. Ze had door alle gevolgen van de aardbevingen al genoeg aan haar hoofd 'Dat kon ze er mentaal niet bij hebben.'
Een jeugd in aardbevingsgebied: 'Ruzie en goed, het was een zware tijd'

Uit bed gevallen

De herinneringen aan aardbevingen triggeren bij jonge mensen soms allerlei emoties en angsten. Bijvoorbeeld bij de 20-jarige Esmee Brouwer. Haar verhaal hoor je in aflevering 2. Ze slaapt niet meer bij onweer of storm, dat gerommel brengt haar terug naar de bevingen die ze meemaakte.
Die van Huizinge was zo heftig dat er iets van haar bureau viel. Ze schrok zo dat ze uit bed viel, en volledig in paniek de trap af stormde naar haar ouders. 'Als het nu stormt of er is onweer, dan weet ik: dat wordt een korte nacht. Ik ben dan zo bang dat ons huis verder beschadigd raakt, bijvoorbeeld door een omvallende boom.'
Hier kun je alle afleveringen van Verscheurde Jeugd beluisteren
Aardbevingen en het gedoe met schadeafhandeling is eigenlijk een standaard ding in m'n leven
Milou Ottens uit Zeerijp
De 15-jarige Milou Ottens uit Zeerijp is zo jong dat ze eigenlijk geen leven kent zonder aardbevingen en scheuren in huis. Toen ze tien was, was ze te zien in een film over de verhuizing van twee beschadigde scholen in Loppersum naar een tijdelijke school. Door erover te praten komen weer allerlei herinneringen naar boven.
Aan het eind van het gesprek met RTV Noord realiseert ze zich daardoor ineens wat zij en haar ouders en broertjes (die nog jonger zijn) allemaal hebben meegemaakt. 'Aardbevingen en het gedoe met schadeafhandeling is eigenlijk een standaard ding in m'n leven.'
De 15-jarige Milou samen met haar vader bij hun boerderij in Zeerijp
De 15-jarige Milou samen met haar vader bij hun boerderij in Zeerijp © Egbert Minnema
Luister via Spotify, Apple of Google
In de podcastserie Verscheurde jeugd: 10 jaar na Huizinge hoor je in drie afleveringen de aangrijpende verhalen van Eline, Esmee en Milou. In de vierde aflevering komt jeugdpsychiater Inge van Balkom aan het woord. Voor een onderzoek van de RUG spraken zij en haar collega's tientallen kinderen over hun ervaringen. Zij vindt het belangrijk dat de verhalen van kinderen verteld worden. De aflevering met jeugdpsychiater Inge van Balkom wordt volgende week gepubliceerd.
De serie is vanaf vandaag te beluisteren via de website van RTV Noord, en ook jouw favoriete podcast-app, zoals bijvoorbeeld Spotify, Apple Podcast of Google Podcast. Ook kun je daar een review achterlaten of jouw reactie mailen naar eminnema@rtvnoord.nl