Vrijwilligers verlossen Waddeneilanden van 1759 kilo afval, waaronder 2009 peuken

Vrijwilligers maken de stranden schoon
Vrijwilligers maken de stranden schoon © Jaap Lotstra/Stichting De Noordzee
De laatste etappe van de Boskalis Cleanup Tour van de Stichting De Noordzee op de Waddeneilanden zit er op. In dik acht dagen verlosten 319 vrijwilligers de stranden van de vijf grootste Waddeneilanden van 1759 kilo afval, waaronder 2009 peuken.
Vorig jaar werd onder meer het strand van Schiermonnikoog ontdaan van 2062 kilo afval en 2593 peuken.
Deze zomer maakt de stichting voor de negende keer de hele Noordzeekust schoon. Van visnetten tot drankverpakkingen en van MSC Zoe-troep tot sigarettenpeuken: de vrijwilligers ruimen al het afval dat ze tegenkomen op.
Een van de meest bijzondere vondsten dit jaar was een appelsapverpakking uit 1983, van bijna veertig jaar geleden dus. 'Het bewijs dat plastic afval simpelweg niet vergaat', zegt de stichting.

Het strand is geen asbak

Net als tijdens de vorige editie van de Beach Cleanup Tour werden alle peuken apart gehouden en geteld. De stichting wil hiermee extra aandacht vragen voor deze vorm van vervuiling op het strand.
Op Schiermonnikoog troffen we een speelgoed pony en koelkast-eierbakjes van MSC Zoe aan
Marijke Boonstra - Stichting De Noordzee
'Peuken bestaan voor 95 procent uit plastic en zitten vol giftige stoffen, daardoor kan één peuk tot maar liefst duizend liter water vervuilen', aldus strandafvalexpert Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee.

Afval van de MSC Zoe

Drieënhalf jaar na de containerramp met MSC Zoe rapen vrijwilligers van Stichting De Noordzee nog steeds troep van de 342 containers die op 2 januari 2019 ten noorden van de Waddeneilanden overboord sloegen.
Boonstra: 'Het is ondertussen de zomer van 2022 en nog steeds vinden we op de verschillende eilanden afval dat afkomstig is van de MSC Zoe. Op Schiermonnikoog troffen we bijvoorbeeld een speelgoed pony, koelkast-eierbakjes aan en vele plastic korrels.'
Maandag was de laatste schoonmaakbeurt op de Waddeneilanden (Texel). Dinsdag beginnen de schoonmakers van de Boskalis Cleanup Tour aan de kust van het vaste land. 15 augustus is de laatste dag.