Damster huurders vrezen kleinere woningen: 'Ze stoppen ons in een poppenhuis'

Huurders aan de Rengersstraat in Appingedam
Huurders aan de Rengersstraat in Appingedam © Martin Drent/RTV Noord
Huurders aan de Rengersstraat in Appingedam voelen zich met de rug tegen de muur gezet. De huizen waarin zij wonen, moeten gesloopt worden vanwege de aardbevingsproblematiek. Woongroep Marenland bouwt nieuwe huizen terug, maar die hebben minder slaapkamers dan hun huidige huizen.
'Grote gezinnen moeten straks meerdere kinderen in kleinere slaapkamers proppen. Dat is heel jammer, want hier gingen we niet vanuit', zegt Seçil Kurt namens de bewoners.

Met broertje of zusje slapen

De Rengersstraat ligt in de wijk Opwierde in Appingedam, waar veel huizen gesloopt en herbouwd moeten worden vanwege de versterking. De straat bestaat uit meerdere hofjes met rijtjeswoningen. Buurtbewoners vertellen dat ze het goed met elkaar kunnen vinden en dat het er fijn wonen is.
Elk huis heeft vier slaapkamers. Die zijn onder andere hard nodig voor het gezin van Rahma Abdullahi. Samen met haar man is ze er 8,5 jaar geleden komen wonen. Inmiddels hebben ze zes kinderen. Hun oudste zoon van zestien heeft een slaapkamer voor zich alleen, de anderen moeten een kamer delen met een broertje of zusje.
'Mijn oudste heeft een eigen kamer nodig. Hier kan hij huiswerk maken en gamen. Als hij samen moet slapen, komt er ruzie', zegt Abdullahi.
Een voorbeeld van een slaapkamer zoals die er nu uitziet
Een voorbeeld van een slaapkamer zoals die er nu uitziet © Martin Drent/RTV Noord
Van Woongroep Marenland heeft het gezin te horen gekregen dat hun nieuwe woning een slaapkamer minder telt. Dat zou betekenen dat op sommige kamers drie kinderen moeten slapen. 'Dat is heel moeilijk, want dan gaan ze ruzie maken. Het is nu al krap. Mijn man en ik slapen met onze jongste zoon van twee jaar oud. Samen slapen is niet goed voor hen', vertelt ze.

Slaapkamer en bijkeuken inleveren

De huidige rijtjeswoningen gaan tegen de vlakte en er komen drie woningtypen voor terug: een gezinswoning met een zolder, een gezinswoning zonder zolder en een levensloopbestendige woning (met badkamer en slaapkamer op de begane grond). De huizen hebben drie in plaats van vier slaapkamers en ook verdwijnt de bijkeuken. Sommige huizen krijgen een kleinere tuin.
Er is ons beloofd dat we een gelijkwaardige woning terug zouden krijgen, maar qua oppervlakte ga je er hard op achteruit
Seçil Kurt - Bewoner van de Rengersstraat
Uit metingen van bewoners blijkt dat sommige slaapkamers ook nog eens kleiner worden dan de huidige slaapkamers. 'Zeker als je ermee rekening houdt dat er een schuin dak komt, waardoor kasten niet meer passen', zegt Kurt. 'Er is ons beloofd dat we een gelijkwaardige woning terug zouden krijgen, maar qua oppervlakte ga je er hard op achteruit.'
De huizen in de Rengersstraat die gesloopt moeten gesloopt
De huizen in de Rengersstraat die gesloopt moeten gesloopt © Martin Drent/RTV Noord
Woongroep Marenland laat weten dat het woonoppervlak van de huizen met een zolder gelijk is aan de huidige woningen. Volgens een woordvoerder kan de zolder omgebouwd worden tot slaapkamer. Bewoners kregen echter te horen dat de zolder niet geschikt is als slaapkamer, vanwege de technische installaties die er staan. Daarnaast blijkt uit metingen van bewoners dat de woonkamer en keuken smaller worden.
De gezinswoningen zonder zolder zijn volgens Marenland inderdaad kleiner. 'Huurders die dit te klein vinden, mogen ook kiezen voor een levensloopbestendige woning. Dit type is volgens de corporatie groter dan de huidige woningen aan de Rengersstraat. Maar ook deze woningen hebben volgens het plan drie in plaats van de huidige vier slaapkamers.
Waarom komen er huizen met drie slaapkamers?
Woongroep Marenland wil de grootte van de huizen aan laten sluiten bij maatschappelijke ontwikkelingen. De corporatie zegt daarin externe onderzoeken naar gezinssamenstelling mee te nemen. Uit dit soort onderzoeken blijkt dat gezinnen in de loop der jaren steeds kleiner worden. 'Eén type woning biedt de mogelijkheid voor het realiseren van een extra (slaap)kamer. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen. Met hen zijn we in gesprek voor een passende oplossing.

Handtekeningenactie

Ellie Smid is samen met buurvrouw Osanna Shirwanjan een handtekeningenactie begonnen. De teller staat op ruim veertig huishoudens. 'We hoorden in de supermarkt dat mensen ontevreden waren over de huizen die we terugkrijgen. Ze hebben stress en slapen slecht. Daarom zijn we langs de huizen gegaan', zegt Smid.
Ze snappen toch zelf ook wel dat het niet te doen is om in zo'n klein huisje te zitten?
Ellie Smid - Bewoner van de Rengersstraat
Ze hopen Woongroep Marenland op andere gedachten te kunnen brengen: 'We willen alles uit de kast halen om ons ongenoegen te uiten. Ze snappen toch zelf ook wel dat het niet te doen is om in zo'n klein huisje te zitten? Onze meubels passen straks niet meer. Het is gewoon een poppenhuis wat je ervoor terugkrijgt, zo noemen we dat eventjes.'
De buren Ellie Smid en Osanna Shirwanjan
De buren Ellie Smid en Osanna Shirwanjan © Martin Drent/RTV Noord
De bewoners willen de handtekeningen samen met een gezamenlijke brief aan Woongroep Marenland overhandigen. Kurt hoopt dat de corporatie het plan aanpast. Er is tijdsdruk, want de eerste bewoners krijgen al wisselwoningen aangeboden. 'We willen gesprekken voeren om tot een werkbare oplossing te komen voor beide kanten. We willen normaal wonen en niet in een kippenhok worden gestopt.'
Het Groningse SP-Kamerlid Sandra Beckerman heeft de bewoners maandag bezocht en aangekondigd het probleem onder de aandacht te brengen in de Tweede Kamer. 'De bewoners vragen geen gouden kranen of gekke dingen. Ze willen terugkrijgen wat ze nu hebben, dat lijkt me niets meer dan normaal', zegt ze.
Dit artikel is geüpdate met een reactie van Woongroep Marenland over het aantal slaapkamers.